Montag, 26. Februar 2024

Proljeće na pragu: kakve veze ima rano cvjetanje s klimatskim promjenama

 


Visibabe, šafrani, narcisi - činjenica da trenutno cvjetaju u većem dijelu Evrope uklapa se u uobičajenu sliku. Ali čini se da je cvijetanje ukrasne trešnje, ipak nešto posebno. Ima li to veze sa klimatskim promjenama?

Jasno je da je januar bio blaži nego u drugim godinama, uprkos nekim zimskim vremenima. A već sada je jasno da će februar najvjerovatnije biti najtopliji od početka zapisivanja vremenskih prilika. Međutim, budući da su zime uvijek bile blaže, u početku bi se moglo smatrati „normalnim“ ako cvijeće, drveće i grmlje procvjetaju ranije nego inače. Atlas klime Sjeverne Rajne-Vestfalije, uz koji Državni ured za prirodu, okoliš i zaštitu potrošača (Lanuv) pruža opsežne informacije, pruža detaljnije informacije.

U dugoročnom poređenju, različiti pokazatelji pokazuju da klimatske promjene nisu samo vidljive već i mjerljive, kaže glasnogovornik Lanuva. Prosječni početak takozvanih fenoloških godišnjih doba, koji se određuju posmatranjem iz prirode, značajno se promijenio, što pokazuje analiza statističkih podataka.

U poređenju sa prvim dostupnim klimatskim normalnim periodom (1951-1980), početak proljeća je pomaknut sa 23. februara na 4. februar (1993-2022), odnosno za najmanje 19 dana. Prema ovim statistikama, najraniji fenološki početak proljeća dogodio se 2018. godine, odnosno 14. januara. Kao još jedan od nekoliko pokazatelja da proljeće počinje sve ranije zbog klimatskih promjena, ukazuje se na informacije klimatskog atlasa o cvjetovima jabuke. U periodu 1993-2022 počinjao je u prosjeku 22. aprila; U poređenju sa prvim dostupnim klimatskim normalnim periodom, početak je pomaknut za dvanaest dana. U tom kontekstu, skreće se pažnja na probleme koji ova posljedica klimatskih promjena predstavlja za poljoprivrednike: što ranije voćke počnu cvjetati, veći je rizik da će ih mraz uništiti. Posljedica toga su neuspjesi, koji također stvaraju probleme vinogradarima. Osim toga, više temperature koje se javljaju ranije znače da se štetočine mogu lakše razmnožavati. Činjenica da ukrasne trešnje već cvjetaju u Kelnu i drugim gradovima uz rijeke, više je nego fenomen koji se dešava s vremena na vrijeme; i potpuno se uklapa u jedan dugoročni trend.

To je u skladu s rezultatima istraživanja istraživačkog tima sa Univerziteta u Kembridžu, koji je analizirao podatke o početku cvjetanja oko 400 biljnih vrsta, uglavnom prikupljene za period od 1952. do 2019. godine. Nalaz: takozvane zeljaste biljke, koje uključuju mnogo cvjetova, cvjetale su u djelimičnom periodu nakon 1986. godine u prosjeku 31,5 dana ranije nego ranije, drveće je počelo cvjetati u prosjeku 15 dana ranije, a grmlje je počelo cvjetati deset dana ranije. Pokazalo se da je početak cvatnje bio u jasnoj korelaciji sa razvojem maksimalnih temperatura u periodu od januara do aprila od 1952. do 2019. godine. Njemačka meteorološka služba je ispitala vegetacijske faze biljaka koje se periodično ponavljaju tokom cijele godine i uporedila je periode od 1961. do 1990. i 1991. do 2020. Poređenje je pokazalo, između ostalog, da grmovi lijeske počinju cvjetati 17 dana ranije, forzicija jedanaest dana ranije, a stabla jabuke dvanaest dana ranije. Biolozi sa Univerziteta u Jeni su također istraživali utjecaj klimatskih promjena na vrijeme cvatnje biljaka, ali ne samo u Njemačkoj. Procijenili su podatke o više od 550 biljnih vrsta sa 18 lokacija u Evropi i Americi i pokazali da klimatske promjene uzrokuju, da četiri od pet vrsta ranije procvjetaju. Ali pokazalo se takođe, da petina vrsta sada cvjeta i kasnije.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen