Dienstag, 6. Februar 2024

Izgubljene građevine - Razvitak

 


Robna kuća Razvitak. Na uglu Glavne i ulice Braće Brkića, 1970. godine, prema projektu Ante Paljage niknuo je novoizgrađeni stambeno-poslovni objekt u čijem je prizemlju bila smještena robna kuća Razvitak. Iznad robne kuće bio je sedmospratni stambeni prostor sa 70 udobnih stanova. Bila je to supermoderna robna kuća na 3.000 m² prodajnog prostora, koja se odlikovala vanjskom fasadom urađenom prema motivima s bogumilskih stećaka. Devastirana je u ratu 1992. – 1995., ali ju je moguće obnoviti. Stambeni dio iznad robne kuće je bio toliko urušen granatiranjem da se morao u potpunosti srušiti.

Ponukani sporom obnovom i rušenjem nekih poznatih građevina iz naše mladosti, prije 10 godina smo kreirali seriju fotografija pod nazivom Izgubljene građevine.

Namjera je bila podsjetiti se na one koje su srušene i zauvijek izgubljene ili ubrzati obnovu nekih od njih. Međutim, kao što je vidljivo, ni danas se situacija nije puno promijenila – srušene ne niču ili su u međuvremenu izniknuli neki novi objekti, a oštećeni se ne obnavljaju.

Fotografije su rađene kombinacijom tada (2014. g.) aktualnog stanja objekata te ubacivanjem istih iz doba njihova punog sjaja. Nastojali smo što točnije uglaviti objekte u starije fotografije. Koliko smo uspjeli – procijenite sami.

CIDOM team

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen