Sonntag, 18. Februar 2024

Plesom protiv nasilja nad ženama Mostar obilježio kampanju “One Billion Rising ili Jedna milijarda ustaje 2024.”

Plesom protiv nasilja nad ženama mostarski plesni klubovi u subotu su u Mostaru obilježili kampanju “Jedna milijarda ustaje“.

Na “plesnoj revoluciji” zaplesalo je više od 200 mladih, a podržali su je plesni klubovi PS Flash Mostar, B-Dance, MO-stars, Erigo-D, Koroleva, Mostarske mažoretkinje i Zrinjski.

“Ovu kampanju radimo već dvanaestu godinu zaredom s jednom snažnom porukom da ustajemo protiv svih oblika nasilja, protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Pokretačica ove globalne kampanje je Eve Ensler, a pokrenula ju je prije dvanaest godina. Mostar se te 2012. godine pridružio kampanji i evo i danas smo tu, još jače i još snažnije. Ples je sloboda pokreta i ove godine poručujemo da ustajemo za slobodu”, naglasila je koordinatorica kampanje Tajma Tiro Demić.

Organizatori ove kampanje u Mostaru bili su Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Udruženje Centar za razvoj i edukaciju “Hera” i Inicijativa građanki/na Mostar.

Inače, tokom prošlogodišnje kampanje u svijetu je održano više od 1.200 umjetničkih i aktivističkih događaja s ciljem podizanja globalne svijesti o pravima žena i borbi protiv svih oblika nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen