Samstag, 3. Februar 2024

Izgubljene građevine – Velika Tepa

 


Velika Tepa bila je maleni trg, a nalazila se na Carskoj džadi (Glavna ulica), tačno na mjestu gdje se ulica Stari most stepeništem spaja s Glavnom. Na početku osmanske vladavine bila je to Čejvan Kethodina mahala. Odmah s lijeve strane početka stepeništa za silazak u Potkujundžiluk, nalazila se zgrada na tri sprata, s dugim balkonom na prvom spratu, koja je bila stilski lijepo ukrašena arapskim ornamentima. Srušena je prilikom rekonstrukcije trga nakon Drugog svjetskog rata.

Ponukani sporom obnovom i rušenjem nekih poznatih građevina iz naše mladosti, prije 10 godina smo kreirali seriju fotografija pod nazivom IZGUBLJENE GRAĐEVINE. Namjera je bila podsjetiti se na one koje su srušene i zauvijek izgubljene ili ubrzati obnovu nekih od njih. Međutim, kao što je vidljivo, ni danas se situacija nije puno promijenila – srušene ne niču ili su u međuvremenu izniknuli neki novi objekti, a oštećeni se ne obnavljaju.

Fotografije su rađene kombinacijom tada (2014. g.) aktualnog stanja objekata te ubacivanjem istih iz doba njihova punog sjaja. Nastojali smo što točnije uglaviti objekte u starije fotografije. Koliko smo uspjeli – procijenite sami.

CIDOM team

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen