Samstag, 1. Juli 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Spomenik opomena, pogodan za reciklažu

Lozana, Švajcarska: Na pitanje, kakvo se umjetničko djelo može vidjeti na slici, većina prefinjenih posmatrača bi jasno rekla: to je park Louis-Bourget u Lozani, na obali Ženevskog jezera. Netačno! Spomenik umjetnik Guillaume Legrosa poziva na pažnju: prevelika plastična boca koju je lakše reciklirati nego pravo smeće kojeg su prepuni vodeni tokovi. Slika se sastoji od krede, drvenog uglja, mliječnih proteina i vode.



Gljivice nagrizle mumiju

Guanajuato, Meksiko: Mumija sa gljivicama ne bi trebalo da predstavlja problem, barem za mumiju. Ali šta ako je to dio svjetske kulture? Muzej Sangre de Cristo (Krv Hristove) u centralnom meksičkom gradu Guanajuatu, koji ima 200.000 stanovnika, poznat je po velikom broju mumija, koje se uznemirujuće približavaju posjetiocima u staklenim vitrinama. Grad je kilometrima ispod tunela, što za praznovjerne ne povećava sigurnosnu situaciju.



Protesti

Tel Aviv, Izrael: "Zakonodavstvo," piše na džinovskom transparentu na ulicama Tel Aviva, "je još uvijek ovdje." Vjerovatno se radi o bijesu naroda koji je usmjeren protiv kvazi puča nacionalističke koalicije protiv ustavnih temelja Izraela. 1. juna stotine hiljada ponovo se sastalo protiv kabineta terora koji je Netanyahu spojio kako bi se zaštitio od zatvora zbog korupcije.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen