Samstag, 29. Juli 2023

Uoči 457. skokova sa Starog mosta u Mostaru

 
Okončane su i posljednje pripreme za 457. skokove sa Starog mosta u Mostaru.

Organizator, Klub skakača u vodu Mostari na današnjoj konferenciji za medije najavio je niz događaja, među njima i centralni koji će započeti u nedjelju, 30.jula, u 16 sati.

Očekuje se velika posjećenost s obzirom na veliki broj gostiju iz svijeta koji trenutno borave u Mostaru, dok će konačan broj takmičara biti poznat pred sami početak skokova.

Očekuje se nastup skakača iz gotovo svih zemalja regiona, tako da će skokovi ponovo imati međunarodni karakter.

Delegat ovogodišnjih skokova je glumac Narodnog pozorišta Sarajevo Aleksandar Seksan, a predsjednik stručnog žirija je Alica Jakirović. Članovi stručnog žirija su skakači veterani, osvajači nagrada: Irfan Milavić, Samir Zukanović, Semir Drocić i Branko Bogićević.

"Sretni smo što naš Mostar ponovo ima 'lastu'. To je Ahmed Stupac, mladi skakač, za koga se nadamo da će nastupiti s obzirom da se povrijedio prije dva dana. Raduje činjenica da nakon deceniju pauze imamo domaćeg skakača na glavu", rekao je predsjednik Kluba skakača u vodu Mostari Lorens Listo.

Skokovima će prethoditi tradicionalna "Šlaufijada", za koju je zadužen jedan od najboljih nekadašnjih skakača Ermin Zukanović. Dosad se prijavilo deset posada, a svi zainteresirani imaju mogućnost prijave do samog održavanja. Zadatak takmičara je da se na gumama od kamiona spuste i doveslaju od Bunurskog do Starog mosta.

Članica Predsjedništva KSV Mostari Adela Gosto pohvalila je podršku Grada Mostara i Sportskog saveza, koja je, kako je navela, velikodušna.

"Vlasti su napokon shvatile značaj skokova i za turizam i za kulturu, ali, naravno i za sport", kazala je Gosto.

Predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj naveo je da skokovi sa Starog mosta nisu samo takmičenje, već historija grada.

"Mi koji ovdje živimo znamo koliki je značaj i Starog mosta i skokova. Zadovoljni smo što je organizacija manifestacije svake godine sve bolja", poručio je Kevelj.

(RaSa/20230728)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen