Dienstag, 11. Juli 2023

Uvijek u pokretu

 


Izađite iz svoje zone komfora i krenite u avanturu! Jer putovanja koja vas vode do fizičkih i mentalnih granica nagrađuju vas hormonima sreće i visokim osjećajima. Ovdje nekoliko najboljih svjetskih izazova. Kome je daleko, ili skupo, nešto slično može naći neposrednoj blizini. Možda samo pola sata udaljeno od udobne fotelje.


Staze sa preprekama u Njemačkoj

Ledene kupke, borbe u blatu, konopci, užad za penjanje, majmunske šipke: same po sebi, prepreke u trkama Tough Mudder ne izgledaju baš tako loše. Ali u trkama od 5 do 15 kilometara sa 13 do 30 prepreka, brzo postaje jasno zašto je timski rad ključ uspjeha. Dana 26./27 Trka će se održati u Berlinu-Brandenburgu, a 1. avgusta, serija će gostovati i u Kanadi, SAD i Velikoj Britaniji.

Trekking događaj u Skandinaviji

Fjällräven Classics je posebna vrsta trekking događaja: sami ili s prijateljima, uvijek ste zajedno umjesto sami. Sredinom avgusta, klasik vodi do 2000 istomišljenika kroz švedsku prirodu od Kebnekaisea do Abiska. Svako određuje svoj tempo, neki trče 101 kilometar za samo 18 sati, drugi pješače rutu tokom 4 dana. Događaj je također dostupan u još 5 zemalja.



MTB Challenge u Austriji

Ischgl Ironbike maraton mnogi smatraju jednom od najtežih brdskih biciklističkih utrka u Evropi. Ove godine će se održati 5. avgusta. Ruta vodi preko 71 kilometar kroz planine Silvretta, trasa je djelimično asfaltirana i šljunčana, sa jednom stazom, preko 3200 metara nadmorske visine. Pogled na planinski krajolik od Ischgla preko Galtüra do Samnauna odvlači pažnju od gorećih nogu i pluća i nadoknađuje sav napor.


Sportsko penjanje kod škotske obale

Cuillin Ridge, planinski lanac na ostrvu Skye, nudi uske grebene, šiljaste stijene, više od 20 vrhova i 4000m uspona i spuštanja. Poznat je i kao "Sveti gral britanskog alpinizma". Konopci su potrebni za složenije dijelove. Određeno iskustvo u sportskom penjanju je potrebno ako želite završiti ovu stazu od 12 kilometara. The Tour traje 9 do 15 sati - tako da možete napraviti i dvodnevno putovanje.



Ronjenje između dva kontinenta

Ako više ne ronite na olupine i grebene jer vam se čini kao da ste vidjeli sve pod vodom, onda zaronite između dva kontinenta. Pukotina Silfra u islandskom nacionalnom parku Thingvellir istočno od Rejkjavika je tačka na kojoj se spajaju severnoamerička i evroazijska tektonska ploča. Zbog bistre vode i neobičnih stijena, ronilačka mjesta su jedinstvena i vrlo popularna.



Zipline iskustvo u Dubaiju

Doživite Dubai iz ptičje perspektive na 80 km/h? Zipline od jednog kilometra je najduži zip line u bilo kojem gradu na svijetu i savršen je za tu svrhu. Vodi direktno preko marine Dubaija. Zagarantovan je spektakularan pogled na Burj Khalifu, najvišu zgradu na svijetu. Još jedan vrhunac: zip line završava u Dubai Mallu.

(menshealth)

(NovaSloboda.ba)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen