Dienstag, 11. Juli 2023

Skok bez aplauza, 11. juli 2023.

 






Klub skakača u vodu "Mostari" se simbolično u 11h i 7min, skokom bez aplauzs i bacanjem cvijeća u Neretvu sa Starog mosta prisjetio se svih nevinih žrtava Srebrenice.

(Klub skakača u vodu "Mostari")








Skok bez aplauza

Mostar je danas bacanjem cvijeća u Neretvu i tradicionalnim skokom sa Starog mosta bez aplauza uz snažne poruke obilježio 28. godišnjicu genocida u Srebrenici i odao počast žrtvama najvećeg zločina na tlu Evrope u novoj historiji.

Skok u Neretvu s UNESCO-ovog spomenika u 11 sati i sedam minuta je izveo član Kluba skakača u vodu Mostari Emel Tiro, nakon što je u Neretvu bačeno cvijeće koje simbolizira nevinost žrtava Srebrenice

Danas, 11. jula kad se obilježava 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici vječni smiraj pronaći će 30 žrtava genocida.

Posmrtni ostaci među kojima su četiri maloljetne osobe, bit će ukopani na kolektivnoj dženazi u Potočarima, dok će u danima koji slijede u još 70 mezara biti dodavane naknadno pronađene kosti.

(life.ba)


Tišina koja vrišti

U znak sećanja na genocid u Srebrenici u 11 sati i 7 minuta sa Starog mosta u Mostaru izveden je skok bez aplauza.

Pred mnoštvom turista i posetioca Emil Tiro izveo je skok, a iz Kluba skakača u vodu „Mostari“ poručili su da 28 godina na ovaj način odaju počast žrtvama genocida i da se na ovaj način, sa UNESCO-ovog spomenika celom svetu šalje poruka da se genocid u Srebrenici ne sme zaboraviti.

„Ovo je dan kada je bilo koja reč suvišna, kada tišina govori puno toga, danas ova tišina vrišti i saosećamo se sa majkama Srebrenice i dok je god Kluba skakača sećaćemo se žrtava genocida na današnji dan simboličkim skokom bez aplauza u 11 sati i 7 minuta”, kazala je Adela Gosto iz Kluba skakača u vodu „Mostari“.

(N1)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen