Sonntag, 2. Juli 2023

Nevjerovatne priče iza poznatih fotografija (7)



Ubistvo Kenedija, 1963.
Ova zamućena slika prikazuje djelić sekunde nakon fatalnog drugog pucnja u predsjednika Johna F. Kennedyja dok se njegova povorka zaustavljala u Dealey Plaza 22. novembra 1963. godine. Polaroidnu fotografiju snimila je Mary Moorman, prolaznica koja je svjedočila zločinu.



Lindon Džonson polože zakletvu kao predsjednik 1963.
Dana 22. novembra 1963., samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Kennedy ubijen, potpredsjednik Lyndon Johnson položio je zakletvu na Air Force One u Dallas Love Fieldu u Dallasu kao 36. predsjednik Sjedinjenih Država. Svečanu ceremoniju snimili su novinari. Prisutne su bile i Lady Bird Johnson i Jacqueline Kennedy.




Ali nokautirao Listona, 1965.
Žestoki okršaj u teškoj kategoriji između Muhameda Alija i Sonija Listona 25. maja 1965. jedna je od najkontroverznijih borbi u istoriji boksa. Završila je tako što je šampion stajao iznad Listona, u borbi za titulu, i govorio mu da ustane - scena koju je snimilo nekoliko sportskih fotografa. Ali je nokautirao svog protivnika samo nakon minut borbe u prvoj rundi borbe u Central Maine Youth Center u Lewistonu, Maine.Tvrdnje da je meč bio namješten, kolaju i danas...

(msn)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen