Freitag, 7. Juli 2023

Špijun kojeg smo voljeli

 


Neposredno prije nego što je Roger Moore trebao prvi put igrati ulogu svog života prije otprilike 50 godina, imao je sumnje. Tragovi koje je ostavio Sean Connery kao 007 bili su preveliki. Međutim, režiser Guy Hamilton ("Goldfinger") ga je uvjerio. "Seann je bio Seann, a ti si ti", rekao je Hamilton svojoj zvezdi. Moore je to uzeo k srcu i tu ulogu učinio svojom. Njegov debi 007, Live And Let Die, došao je u kina 27. juna 1973. godine.

Moore je na ekran donio jednu novu vrstu agenta. Njegov Bond nije izgledao kao jak napadač. Bio je opušteniji, elegantniji i ironičniji. Podignuta obrva, čak i u trenucima najveće opasnosti, postala je jedan od Moorovih zaštitnih znakova. Kod njega su se filmovi oslanjali na suhi humor, a ponekad i na šašave gegove. Radnja filma "Živi i pusti da umre" vrti se oko zlikovca dr. Kananga (Yaphet Kotto), koji vlada izmišljenim ostrvom San Monique i ima drugi identitet kao njujorški narko-bos Mr. Big. Uz heroin želi da izgradi carstvo u SAD-u. Bond se uključuje nakon što su tri britanska agenta ubijena.

Vrhunac je scena u kojoj 007 bježi s malog otoka u močvari hodajući preko gladnih krokodila. Danas nezamislivo: kaskader je zapravo i skakao s krokodila na krokodila. Životinje su bile fiksirane u vodi sa utezima.

Kao iu istoimenom romanu Iana Fleminga, mnogi likovi u filmu su crnci, uključujući dvostruku agenticu Rosie Carver (Gloria Hendry). Smetalo joj je što se Rosie ponašala nekompetentno i nespretno kao agent CIA-e. "Pomislio sam, 'Šta ću s ovim sranjem?' Zaista sam se borio sam sa sobom," kaže Hendry. „Pokušao sam liku dati malo snage, ali bila je takva budala.“

U stvari, film mora prihvatiti da su mnogi Afroamerikanci i Afro-karipski likovi stereotipni. I da na kraju nijedan od ovih likova nije dorastao bijelom heroju Bondu.

Ipak, "Živi i pusti da umre" smatra se prekretnicom u smislu reprezentacije. Ljubavna scena između Bonda i Rosie Carver je prva u kojoj 007 ljubi crnku, a općenito se smatra i jednom od prvih ljubavnih scena u zapadnoj kinematografiji između ljudi različitih rasa. Novi Bondov glumac je takođe uspio da osvoji publiku.

"Live And Let Die", sa zapanjujućom tematskom pjesmom Paula McCartneya, postao je hit na blagajnama kina širom svijeta. Do 1985. Moore je tajnog agenta s licencom za ubijanje igrao u sedam filmova.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen