Freitag, 30. Juni 2023

U sjećanju – Vahidin Musemić (1946. - 2023.)

U sjećanju: Evropsko prvenstvo u fudbalu 1968. Jugoslavija drugo mjesto, finalni turnir, šansa Vahidina Musemića





Najbolji napadač u historiji Fudbalskog kluba Sarajevo Vahidin Musemić preminuo je danas u Sarajevu u 77. godini života.

Legendarni igrač je rođen 29. oktobra 1946. godine u Janji. U svojoj petnaestoj godini postao je član FK Sarajevo, a ukupno je za Bordo klub sakupio 182 zvanična nastupa.

Uspio je postići nevjerovatna 83 gola, što ga svrstava među pet najbolji strijelaca u historiji Sarajeva. Računajući i nezvanične utakmice, Musemić je upisao 293 nastupa i postigao 169 golova.

Reprezentativni dres je nosio na 17 utakmica, gdje je uspio postići devet golova. U šampionskoj sezoni FK Sarajevo (1966/67.) postigao je u tri takmičenja 23 gola, čime je imao značajan doprinos u prvom, historijskom trofeju Bordo tima.

Nakon Sarajeva nastupao je i za francuskog prvoligaša Nicu gdje je već u prvoj sezoni postigao 11 golova u 21 utakmici, ali je već naredne sezone zbog sve češćih povreda morao okačiti kopačke o klin.

Inače, zbog čestih povreda nije uspijevao dostići svoju maksimalnu formu budući da je kao udarna igla Sarajeva gotovo uvijek bio na meti defanzivaca koji nisu birali način da ga zaustave.

Musemić se nakon završene velike karijere vratio u svoj voljeni klub, uz koji je stajao i u najtežim godinama.

Tokom rata je obavljao funkciju tehničkog direktora kluba, a u rukovodećim organima Sarajeva zadržao se i u prvim poslijeratnim godinama.

"Spenser s Koševa bio je primjer kako se bori za grb na dresu tokom igračke karijere, i kako se odnosi prema svom klubu nakon završetka iste. Njegova ljubav prema FK Sarajevo svakim danom bila je sve veća, strast kada govori o svom klubu vidjela se u očima prilikom svakog razgovora, i sa njom je 'inficirao' cijelu svoju porodicu. Ime Vahidina Musemića zauvijek će ostati upisano zlatnim slovima u historiju našeg kluba i grada. Neka mu je rahmet i vječna slava", poručili su iz FK Sarajevo.

(klix/20230630)

Preminuo je Vahidin Musemić, najbolji napadač u historiji FK Sarajevo (klix.ba)






U sjećanju: Evropsko prvenstvo u fudbalu 1968. Jugoslavija drugo mjesto, finalni turnir, šansa Vahidina Musemića

Malo starijim generacijama je i nakon 55 godina u sjećanju nastup tadašnje reprezentacije Jugodlavije u finalu Evropskog prvenstva u fudbalu. U reprezentacije su tokom kvalifikacija i na finlnom turniru iz Bosne i Hercegovine igrali fudbaleri: Mirsad Fazlagić (kapitan) (Sarajevo), Ivica Osim (Željezničar), Vahidin Musemić (sarajevo9, Idriz Hošić (Partizan), Boško Antić (Sarajevo), Edin Sprečo (Željezničar) i Džemaludin Mušović (Hajduk).

Na završnom turniru EP u Italiji učestvovale su četiri reprezentacije – Jugoslavija, SSSR, Italija i Engleska.

Turnir je trajao 5 dana (od 5. do 10. juna) i igrao se u Firenci, Napulju i Rimu.

Jugoslavija je u polufinalu igrala protiv Engleske, koju je savladala rezultatom 1:0, a strelac jedinog gola bio je Dragan Džajić u 86. minutu.


Yugoslavia – England 1:0 (0:0)

Yugoslavia: Pantelić; Fazlagić (c), Damjanović, Paunović, Holcer; Petković, Osim, Pavlović, Trivić; Musemić, Džajić
Substitutes: none (Zamjene: nema)
Coach: Rajko Mitić

England: Banks; Newton, Wilson, Labone, Moore (c), Hunter; Mullery, Ball, Charlton, Peters; Hunt
Substitutes: none
Coach: Sir Alf Ramsey

Referee: José María Ortiz De Mendíbil (Spain)


U drugom polufinalu, Italija i SSSR su odigrali meč bez golova, a finalista odlučen bacanjem novčića. Više sreće imala je Italija.

U meču za treće mesto Engleska je savladala SSSR sa 2:0, dok su u finalu Italija i Jugoslavija odigrali 1:1 (Domengini 80’ – Džajić 39’).

Finalna utakmica je po tadašnjim pravilima ponovljena posle dva dana, i Italijani su slavili rezultatom 2:0 (Riva 13’, Anastazi 33’).


Za današnja pravila u fudbalu nekoliko nezamislivih stvari: U utakmici protiv Engleske povrijeđen je Ivica Osim, iščašenje ramena, ali je ostao u igri do kraja meča, jer nije bilo zamjene igrača (?). Polufinalna utakmica, Italija – SSSR, koja je završena neriješeno, riješena je bacanjem novčića (u finale je prošla Italija).

Finalna utakmica između Italije i Jugoslavije završena je 1:1, i nakon dva dana igrana je druga utakmicam koju su Italijani dobili, zahvaljujući nerazumljivim odlukama sudija, Švicarca Gottfrieda Diensta. (Ovo ime je ostalo urezano u pamćenje)


Iako se sve odigravalo prije 55 godina, sjećanja naviru, kao da je bilo prije koju godinu.

Iz prve finalne utakmice u sjećanju je ostala neiskorištena šansa Musemića, kod rezultata 1:1.

O tome svjedoči sačuvani video snimak na you tube:


https://youtu.be/4JvvyB_dhDk


Šansa Vahidina Musemića: Finale EP 1968. (Jugoslavija - Italija 1:1)

U finalu Evropskog prvenstva 1968. godine igrali su Italija i Jugoslavija, te su odigrale dvije finalne utakmice. Ovo je ujedno i jedino finale u historiji svih dosadašnjih finala Evropskih prvenstava u kojem su se odigrale dvije finalne utakmice. Prva utakmica finala se odigrala 8. juna 1968. na stadionu Olimpico u Rimu. Pred 68.817 gledalaca Italija i Jugoslavija su odigrale neriješeno rezultatom 1:1. Džajić je u 39. minuti doveo Jugoslaviju u vodstvo, ali je Angelo Domenghini deset minuta prije kraja izjednačio na 1:1. Nakon što se i poslije produžetaka rezultat nije mijenjao, o pobjedniku je prema tadašnjim propozicijama odlučivao ponovljeni meč. Pamti se i velika šansa pri rezultatu 1:0, kada je Jovan Aćimović poslao oštru loptu kroz peterac, paralelno sa gol linijom. Vahidin Musemić je uklizao, ali je zakasnio za djelić sekunude. Umjesto lopte on je završio u mreži. Bio je to jedan od trenutaka koji je obilježio njegovu karijeru. Dva dana poslije pomenute ekipe su odigrale i drugu utakmicu finala. Ovog puta Italija je bila uspješnija te je slavila sa 2:0 golovima Luigija Rive u 12. minuti i Pietra Anastasija u 31. minuti utakmice.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen