Samstag, 8. Juli 2023

Nevjerovatne priče iza poznatih fotografija (9)

 


Richard Nixon i Elvis Presley, 1970.

Jedna od najtraženijih fotografija Elvisa Presleya, u cijelom Nacionalnom arhivu SAD, nije neka sa njegovog koncerta. Umjesto toga, to je fotografija sa sastanka pjevača sa predsjednikom Richardom Nixonom 21. decembra 1970. u Bijeloj kući. Presley je tražio dozvolu od Biroa za narkotike i opasne droge i imenovanje kao "Federal Agent at Large", "Federalni agent na slobodi" i otišao je u Washington, D.C. da podnese zahtjev. Na kraju, izdata mu je počasna kartica.



Božja ruka, 1986.

Argentinski igrač Diego Maradona nadmudrio je golmana Engleske Petera Shiltona i postigao neregularan gol rukom. Ova situacija je nazvana "Božja ruka" ("Hand of God"). Odbrambeni igrači Engleske Kenny Sansom (gore), Gary Stevens (u sredini) i Terry Fenwick gledaju tu scenu, tokom četvrtfinalne utakmice Svjetskog prvenstva 1986. na stadionu Aztec 22. juna u Meksiko Sitiju. Ovaj, do tada nečuveni incident je prenošen uživo na televiziji, a snimili su ga i brojni fotografi.



Trg Tiananmen, 1989.

"Tank Man" je nadimak neidentifikovanog kineskog demonstranta koji je zaustavio kolonu tenkova koji su napuštali trg Tiananmen u Pekingu 5. juna 1989. godine, ubrzo nakon nasilnog gušenja prodemokratskih demonstracija od strane kineske vlade. Najpoznatiju sliku ovog incidenta snimio je Jeff Widener iz Associated Pressa. Slika objavljena ovdje je televizijska slika sa CNN-a. Nema pouzdanih informacija o identitetu ili sudbini čovjeka ili posade tenka.

(msn)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen