Donnerstag, 6. Juli 2023

Sa dronom na odmoru

 


Na meksičkom poluostrvu Baja California Sur, sivi kitovi se nazivaju samo "amigos", "prijatelji" - jer prilaze tako blizu čamcu i toliko su povjerljivi da čak dozvoljavaju da ih mazite. U decembru napuštaju Aljasku kako bi okotili svoje mlade u toplim vodama Baje.

Od januara do marta, turisti mogu izbliza do#ivjeti kitove u popularnom ljetovalištu - kao na ovoj fotografiji koju je napravio Meksikanac Joseph Cheires (40) i poslao za takmičenje dronskih fotografija, Drone Award 2023. Za bivšeg preduzetnika Cheires, koga prijatelji zovu samo Pepe, fotografisanje iz vazduha je postalo profesija: "To je za mene velika strast, mjesto mira."


Uz temu:

Posmatranje kitova nije jedina atrakcija u Baja California Sur, koja je popularna među Sjevernoamerikancima, aliöno kao što je Mallorca među Nijemcima. Poznate su i pećinske slike Mulegéa i stjenovitih planinskih lanaca u blizini Loreta.

I: Poluostrvo je jedno od područja sa najmanjom količinom padavina na svijetu

Sivi kit je dugačak 13 do 15 metara, težak do 40 tona i može živjeti do 70 godina. Kao spori plivač, može plivati maksimalnom brzinom od 8 km/h, roni do pet minuta i voli ostati blizu obale. Od sivog kita zapadnog Pacifika ostalo je joü samo oko 200 primjeraka (a oko 20.500 ih se nalazi u istočnom Pacifiku)

385.000 Nijemaca privatno koristi dron (cijena: 500 do 2.000 eura). Zabrana letenja se primjenjuje npr. iznad stambenih područja oblasti, mjestima sa puno ljudi, na autoputevima. Snimljene privatne osobe mogu zabraniti objavljivanje fotografij i i videa. Dron može letjeti najviše do 120 metara visine i mora biti registrovan kod Federalne uprave za avijaciju u Njemačkoj

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen