Sonntag, 2. Juli 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Dva brata

Jedan, preživjeli. Mohamed iz Sirije (lijevo) bio je na brodu koji se prevrnuo kod Grčke i vjerovatno sa sobom u dubinu odnio oko 500 migranata. Drugi, saosećajni. Fadi je na fotografiji uočio svog mlađeg brata. On je iz Amsterdama, gdje živi, doletio u Grčku, a njih dvojica su se sreli u pritvorskom centru Kalamata. Ovo je jedna kratka epizoda sreće, usred tuge, nakon jedne od najgorih brodskih nesreća na Mediteranu. Među poginulima je bilo mnogo djece, javljaju preživjeli. Ujedinjeni narodi su od 2014. izbrojali više od 20.000 smrtnih slučajeva na migrantskim rutama kroz Mediteran.



Poruka u flaši

Ponekad oni koji žele da ukažu na pritužbe moraju biti malo grandiozniji. Kao o smeću na obalama Ženevskog jezera, koje ostavljaju ljetni turisti. Tako je francuski umjetnik Guillaume Legros, poznat kao Saype, naslikao ogromnu plastičnu flašu u Louis Bourget Parku. Kao i kod prethodnih radova, koristio je mješavinu krede, drvenog uglja, mliječnih proteina i vode, a sve je garantovano održivo i oprano tokom slijedeće kiše, "Ovim želim da pozovem na pažljiviji pristup prirodi".

Ova protestna slika je velika iluzija. U stvari, niko nije zgužvao ogromnu plastičnu bocu i bacio je u park Louis Bourget u Lozani, iako to tako izgleda. Umjetnik ovom slikom želi da skrene pažnju na zagađenje životne sredine. On sam nije kriv za svoj opus: njegove boje su biorazgradive, umjetničko djelo će postojati samo nekoliko sedmica.

Poruka svima: Nakon sljedeće ljetne pauze na otvorenom, tamo ostavite samo otiske svojih stopala.



Uoči vjenčanja

Veo joj prekriva lice, ali se kroz delikatnu tkaninu naziru crte žene. Uplašena? Stidljiva? Radoznala? Ili, sve to skupa? Za mladu muslimanku, čije ime ne znamo, ovaj dan je vrlo poseban: ona se udaje - a ona i njen budući muž to ne čine sami. Uz njih, jedno drugom se obećava još nekoliko desetina parova. Ovakva masovna vjenčanja nisu izuzetak ovdje u Srinagaru, Kašmiru pod kontrolom Indijaca. Muslimanske dobrotvorne organizacije ugošćuju parove širom pokrajine, kojima nemaju sredstva za organizaciju vlastitog vjenčanja.

(stern)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen