Sonntag, 30. Juli 2023

Iz stare štampe: “Pisma sa Balkana”, 1936.

 


U holandskom magazinu "Meisjesleven", iz 1936 godine, objavljen je tekst pod naslovom “Pisma sa Balkana”: Ovdje donosimo dio teksta koji se odnosi na Mostar.


"Vozili smo se duž poznate rijeke tamno plave boje, koja se bijesno pjenila i oko pet sati smo ušli u grad, u kojem ćemo prenoćiti u hotelu. Mostar. Ime znači grad most. Prvi dio našeg putovanja je završen s ovim, ali utoliko su naša očekivanja za sljedeći dan bila velika. Kad stignete na jugoslavensku stanicu, odmah upadnete u neku vrstu istočnjačke buke od nosača, šofera, vodiča i hotelskih ljudi koji su užasno nametljivi. Budich me vodio kroz to što je brže moguće i ušli smo u Hotel President Wilson.

Sljedeće jutro smo imali vremena do devet sati, da vidimo nešto više od Mostara. Nema puno da se kaže o njemu. Ima nekih stvari koje se turistima žestoko reklamiraju u Dubrovniku, ali ispalo je da nema ništa više osim jednog prelijepog starog mosta. U knjižari, prije nego smo izašli, dva gospodina su raspravljali da li je to rimski ili turski most.

Tu je i džamija sa dvorištem i starom fontanom za pranje i slične stvari, kakve sam vidjela ljepše u Sarajevu. Jedna stvar koja me je zainteresovala, je tamno-plavi domino (vrsta ogrtača s kapuljačom op.p.) od somota, koje neke žene nose i oni imaju visoko podignutu kapuljaču iznad glave. Ne možete vidjeti lice, jer žene hodaju pokrivene ili s velom. Ta vrsta domina se nosi samo u Mostaru i nigdje drugo.


Fotografija, Mostar 1936. iz časopisa


priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen