Mittwoch, 5. Juli 2023

Prije 64 godine - Legende u prirodnoj veličini

 





U prirodnoj veličini, ali i za izrezivanje. Počelo 1959.godine, kada je "Bravo" u Njemačkoj koštao 80 feninga, na naslovnoj stranici je bio portret Sabine Sinjen, a unutra par ženskih gležnjeva u mrežastim čarapama, koje su bile veoma popularne u to vrijeme, i napomena, koju danas treba staviti samo pod navodnike: "Bravo će objaviti Brigitte Bardot u dijelovima, u svakom broju od sada pa nadalje.” Da biste izrezali “156 cm visoku Brigitte Bardot!” i zalijepili sve dijelove zajedno, sve što ste trebali učiniti bilo je kupiti sljedećih deset brojeva ovog časopisa za mlade.

Priča o uspjehu, također u smislu pridobijanja kupaca, ali i pregova o džeparcu. U njemačkom gradu Rüsselsheim održava se izložba posvećena omladinskoj, pop i print kulturi “Bravo star cut”. U svakom slučaju, uglavnom okomite fotografije Brigitte Bardot, Freddy Quinn (1960), Diana Rigg (1968) i Udo Lindenberg (1976) savršeno su pristajale na vrata omladinskih soba. “Village People”, “Seoski ljudi” iz 53 dijela (1979) ili Madona koja puzi po podu (1985) trebali su puno više prostora.

Kasnije je ova printana moda proširila i po drugim zemljama, ali sa domaćim zvijezdama. Kod nas od polovine šezdesetih godina.

Izložba je prigoda da se prisjetimo prvih i velikih postera, koji su krasili vrata i sobe mladih.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen