Freitag, 14. Juli 2023

Nevjerovatne priče iza poznatih fotografija (10)



Bombaški napad u Oklahoma Cityju, 1995

Sve što je ostalo od pročelja uništene federalne zgrade nakon bombaškog napada na Oklahoma City. Dana 19. aprila 1995., kamion bomba sa gorivom i đubrivom eksplodirala je ispred Federalne zgrade Alfreda P. Murraha, ubivši 168 ljudi. Timothy McVeigh, osuđen za prvostepeno ubistvo u tada najgorem terorističkom napadu na američkom tlu, pogubljen je 11. juna 2001. godine.



Zapečaćeno poljupcem, 1981

Fotografija Charlesa (tada princa od Velsa) kako ljubi svoju suprugu, princezu Dajanu, na balkonu Bakingemske palate u Londonu nakon njihovog venčanja 29. jula 1981. godine, emitovana je uživo na televiziji i snimilo ju je stotine fotografa. Priča iza legendarnog poljupca je da je Čarls zaboravio da poljubi Dajanu ispred oltara, a par je to kasnije učinio na balkonu. Taj trenutak započeo je novu tradiciju kraljevskog vjenčanja koja traje do danas.



Situaciona soba, 2011.

Fotograf Bijele kuće Pete Souza snimio je reakciju predsjednika Baracka Obame i njegovog tima za nacionalnu sigurnost u "Situation Room"Situacionoj sobi Bijele kuće 1. maja 2011. godine, kada je Osama bin Laden ubijen tokom napada američkih mornaričkih foka na upucanog vođu Al-Kaide mrtav u Pakistanu.

Izvori, za svih devet nastavaka: (Rijetke istorijske fotografije) (New York Post) (Istorija) (National Geographic) (Vrijeme) (Marie Claire)

(msn)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen