Montag, 3. Juli 2023

Nevjerovatne priče iza poznatih fotografija (8)

 


Black Power pozdrav, 1968.

Na Ljetnim olimpijskim igrama 1968. u Meksiku, dva crna američka sportista - osvajač zlatne medalje Tommie Smith i bronzane medalje John Carlos - podigli su šake u znak protiv rasne diskriminacije, što je naširoko viđeno kao "pozdrav crnaca". Njih dvojica su potom vrijeđani, omalovažavanoi prijećeno im je, ali bili i slavljeni u nekim krugovima. Pored njih na postolju se nalazio australijski sprinter Peter Norman, osvajač srebrne medalje u trci na 200 metara.



Izlazak Zemlje 1968.

Ne mora svaku sjajnu sliku napraviti neki profesionalni fotograf. 24. decembra 1968. astronaut William Anders snimio je fotografiju Zemlje i dijela mjesečeve površine koji je postao poznat kao "Eartrise", "Izlazak zzemlje". Snimanje ove sada legendarne slike trajalo je 90 sekundi, a pilot komandnog modula Jim Lovell komentisao je: "Velika samoća je neodoljiva i čini da shvatite šta imate na Zemlji."



Čovjek na Mjesecu, 1969.

Najpoznatija fotografija iz svemirskog programa Apollo je slika koju je napravio Neil Armstrong sa Buzz Aldrinom na površini Mjeseca, ubrzo nakon što je Armstrong postao prvi čovjek koji je hodao po Mjesecu 20. jula 1969. godine. Armstrong se može vidjeti u odrazu vizira zajedno sa Zemljom,  lunarnim modulom i američkom zastavom.

(msn)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen