Montag, 10. Februar 2020

Tradicionalna "Grahijada" na Rujištu 2020.



grahijada 2020. Mirso

grahijada 2020. Juso

grahijada 2020. federalna

Planinarsko smučarsko društvo ”Prenj” po šesti put organizovalo je sada već tradicionalnu “Grahijadu”, takmičenje u pripremanju najboljeg graha.
Događaj organizovan na platou planinarskog doma na planini Rujište kod Mostara, uz grah i čaj koji su ponovo za sve posjetitelje bili besplatni, privukao je nekoliko stotina zaljubljenika u prirodu i gastro-specijalitete.
Osim takmičara iz Mostara koji su pripremali tradicionalno jelo, učešće je uzela i jedna ekipa iz Jablanice.Prošle godine na Grahijadi učestvovala ekipa iz Metkovića, koja je ovog puta bila spriječena doći. Svake godine učesnika je sve više, a broj ekipa se kreće između 20 i 25.
Ekipe većinom koriste lonce kapaciteta 20 litara, tako da se tokom svake Grahijade pripremi oko 500 litara graha. Iz PSD kažu da su na ideju došli prije šest godina, nakon što su uvidjeli da broj planinara i posjetilaca na Rujištu u zimskim mjesecima opada. Pronađen je način kako da se privuku planinari, omladinu i ostali posjetioci. I napravljen je pun pogodak.
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen