Dienstag, 4. Februar 2020

Nova pjesma za novog Bonda





Billie Eillish pjeva novu Bondovu pjesmu

Ima samo 18 godina i već je super zvijezda: Sjajna američka pjevačica Billie Eilish, otpjevat će u najnovijem filmu pjesmu Jamesa Bonda. Ona već korača velikim koracima.

Brz uspon Billie Eilish do superzvijezde je senzacionalan. Ipak, iznenađujuće je da američka muzičarka, sa samo 18 godina, dobila jedan od najpoželjnijih poslova u pop muzici: da napiše i otpjeva pjesmu u najnovijem filmu o Bondu.

Hoće li ovu prestižnu pjesmu pogoditi sjajno poput Shirley Bassey (83) nekad, u "Goldfingeru" i "Moonrakeru"? Ili će to biti patetično poput Sema Smitha (27) u filmu "Spectre"?
Ili će Billie Eilish (18) sa naslovnom pjesmom 25. bond filma „No Time to Die“, "Nema vremena za umrijeti", učiniti nešto, kao što je to već učinila u svojoj zadivljujućoj karijeri self-made žene?

Do sada se nije mogao čuti niti jedan jedini ton uvodne pjesme, i tako će ostati sve do vrhunskog kino događaja 2020. godine, filma, koji će premijerno biti prikazan 2. aprila. Ali jedno je sigurno: Imenovanje muzičarke koja je tek postala punoljetna za novu Bond-song-girl budi napeta očekivanja - a za neke je to također i briga oko njihove pop darling.

Eilish, koja dolazi iz Los Angelesa, u 2019. godini je postala globalna superzvijezda, sa milionima klikova i prodatih albuma, najmlađi je umjetnik koji je ikada napisao i snimio pjesmu o Jamesu Bondu. Primjer: Njen koncert u Kelnu, tek u julu 2020. godine, rasprodat je za nekoliko sekundi.

Postavlja se niz pitanja, kao, može li se neko prerano popeti na muzički Olimp Music? Da li sve to besprijekorno pokreće umjetnika? Ili je Billie zapravo "previše cool" da bi muzički pratila "jednu takvu filmsku marku", kako je rekao britanski kritičar "Guardiana", Stuart Heritage?
Billie Eilish je svjesna posebnosti pjevanja za Jamesa Bonda u tako mladoj dobi: "Osjećam se potpuno ludo što sam dio ovoga", to mi je bila "ogromna čast", napisala je umjetnica, koji još uvijek živi kod roditelja, nakon dobijenog poziva, "Još sam u šoku."

Njeni prethodnici su gotovo svi postali poznati prije nego što su snimili pjesmu 007: Na primjer: moćna Shirley Bassey (najčešća pjevačica Bonda) sa tri nastupa 1964., 1971., 1979, Tom Jones (1965.) i američka pop ikona Nancy Sinatra (1967.). Tu su još i megastarovi, Paul McCartney (1973), Tina Turner (1995) i Madonna (2002). Svi su oni pjevali za 007.

Pjesma o Jamesu Bondu je veliki posao za svakog umjetnika, koliko god on bio poznat. Kako piše Catherine Haworth sa sveučilišta u Huddersfieldu u Velikoj Britaniji, taj posao „nudi šansu da postanete dio kulturnog fenomena - dio najdugovječnijeg filmskog brenda u istoriji i jednog od najistaknutijih filmskih likova“.

U najboljem slučaju, maše joj i Oscar, i gotovo sigurno, visok položaj na Chart listama.
Biće zanimljivo vidjeti šta je Billie Eilish, koja je do sada bila prodorna i neprilagodljiva, učinila od svoje jedinstvene prilike.
I za nu je taj pritisak trebao biti ogroman.
(express)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen