Freitag, 21. Februar 2020

Egipat prešeo prag od 100 miliona stanovnika






Broj stanovnika Egipta je 11. februara ove godine dostigao cifru od 100 miliona. Razlog radosti za zemlju na Nilu?
Čitav Egipat je sa nestrpljenjem očekivaao "100-milionitu bebu. Državni ured za statistiku postavio je internetski brojač koji se može koristiti za praćenje povećanje broja stanovnika u realnom vremenu. Ekran se morao stalno ažurirati, jer se u Egiptu statistički gledano, jedno dijete rađa svakih 15 sekundi, što godišnje iznosi 2,5 miliona beba. Brojčanik se dotičnog dana okrenuo cifru od 100,000.099.
Za neke je to bila radost, međutim mnogi Egipćani sa zabrinutošću promatraju razvoj događaja.
Zašto?
Država teško može da obezbjedi prehranu za svoje ljude. Voda, poljoprivredno zemljište, poslovi i stanovanje, već su vrlo oskudni. Nedostaje škola i bolnica. Još 2017. godine predsjednik Abdel Fattah as-Sisi upozorio je da su dvije najveće prijetnje njegovoj zemlji terorizam i prenaseljenost.
Svake godine na tržište rada dođe oko milion novih, mladih Egipćana. A ekonomija to nikako ne može prihvatiti. Postoji rizik od nemira.
Šta radi vlada?
Program „Dvoje je dovoljno“ osmišljen je tako, da ubjedi parove da rođaju manje djece. Kontraceptivna sredstva daju se po subvenciranim, niskim cijenama. Prošle godine vlada je najavila da će podržavati porodice samo za prvo dvoje dece. Ali četvrtina stanovništva već sada živi u siromaštvu. Siromašni svoje bogatsvo djecom, vide kao posebno socijalno osiguranje.
Zašto zemlja nije ranije poduzela neke kontramjere?
To se dogođalo između 1976. i 2008. godine, kada se stopa nataliteta smanjila sa 5,6 na 3 djece po ženi. Nakon izbijanja Arapskog proljeća 2014. godine ponovo je porasla na 3,5. Prema službenom planiranju trebala bi se smanjiti na 2,4 do 2030. godine. Čak i kad bi to uspjelo, Egipat bi za 30 godina imao više od 150 miliona stanovnika, a sa stopom nataliteta 3,4, to bi iznosilo gotovo 200 miliona.
(stern)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen