Montag, 17. Februar 2020

Sjećanja na Mostar koga više nema



(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 17 februara 20120 godine, autor je Fazlija Hebibović)

Fazlija Hebibović – Sjećanja: Nagrade mostarskim amaterima, gostuju banjalučki pisci, besplatan odmor radnicima, rudari oborili rekord

Nastavljam serijal tekstova objavljenih u listu Politika Ekspres, čiji sam bio stalni dopisnik iz Mostara i Hercegovine od 1975. godine. Želja mi je otrgnuti od zaborava ljude i događaje, ali i mlade naraštaje podsjetiti na svu ljepotu grada na Neretvi i življenja u njemu.

Danas objavljujem tekstove iz 1977. godine – mostarskim amaterima dvije nagrade ua festivalu u Živinicama., besplatan odmor radnicima u Gradcu i Podgori, gostuju banjalučki pisci, rudari oborili rekord.


Abraševuć, 1976. godine

sala Abraševića

Mostarskim amaterima dvije nagrade
Djelo Borisava Stankovića “Koštana”, u izvođenju glumaca amaterskog pozorišta Radničko-kulturno-umjetničkog društva “Abrašević” iz Mostara, označilo je kraj 19. Festiavala amaterskih pozorišta BiH u Živinicama.
Prema opštoj ocjeni, ova predstava bila je najbolja na festivalu, o čem,u giovore i mnogobrojna priznanja.
Makso Grubelić za ulogu Hadži-Tome i Maida Rizvanić za ulogu Salčeta dobili su nagradu stručnog žirija.
Pored toga, Mostarci su dobili priznanja za režiju, scenografiju i kostimografiju.
(8.6.1977. godine)

Mostarsko odmaralište Gradac

Besplatan odmor
Od 21. juna, u odmaralištima u Gradcu i Podgori boraviće prva grupa od 500 ardnika iz mostarskih radnih oprganizacija, koji će se odmarati o trošku Opšštinskog vijeća Saveza sindikata u Mostaru.
Prilikom određiavanja koji će radnici koristiti bnesdplatan odmor na moru, vodiće se računa o materijalnom stanju i otežanim uslovima na radnom mjestu.
(13.6.1977. godine)

Dom kulture, Radnički univerzitet, 1976.

Gostuju banjalučki pisci
Na poetskoj priredbi, koja će se večeras održati u amfitetaru Radničkog univerziteta u Mostzaru nastupiće članovi banjalučke podružnice udruženja književnika bosne i Hercegovine.
Oni na ovaj način uizvraćaju posjwetu mostzarskim piscima, koji su krajem prošle godine prireduili književno veče u gradu na Vrbasu.
Na večerašnjoj priredbi nastupiće Kemal Coco, Ismet Bekrić, Ranko Risojević, Irfan Horozović, Mesud Islamović, Ranko Preradović, Ranko Rakita, Dragan Studen i Miljko Šindić.
(27.6.1977. godine)

Rudarska kapija, Mostar, 1960-tih

Rudari oborili rekord
Za prvih šest mjeseci ove godine, rudari Rudnika mrkog uglja u Mostaru iskopali su 118.000 tona uglja.
Na ova način, rudari su oborili vlastiti rekord postignut prije dvije godine, kada su za prvih šest mjeseci iskopali 103.000 tona uglja.
Dosta slabiji finansijski rezultat od planiraranog, do čega je došlo usljed pogoršanja odnosa jalovine i uglja “natjerao” je mostarske rudare da se još više angažuju.
(29.7.1977. godine)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen