Sonntag, 2. Februar 2020

Taj čudesni šareni svijet – Slike sedmice



Jedna slika često govori više nego hiljadu riječi. U prilogu slike sa događajima koji su obilježili protekle sedmice, uz minimalni opis.


Radnik izrađuje crvene lampione za proslavu Lunarne nove godine. Kineska nova godina smatra se najvažnijim tradicionalnim kineskim praznikom. Dan pada na mladi mjesec između 21. januara i 21. februara – a ove godine je to 25. januara.


Čuvena sidnejska operska kuća zahvalila se herojima dobrovoljcima koji su se svakodnevno borili sa brojnim požarima u Australiji. Na krila zgrade opere projicirane su slike vatrogasaca, muškaraca i žena, a tu se moglo pročitati i veliko "Thank you".


Demonstrant prerušen u Obelix razgovarao je s policijom tokom demonstracija protiv planirane penzijske reforme u Francuskoj.


Satelitska slika prikazuje razmjere širenja vatre južno od Edena, u Novom Južnom Velsu, u Australiji.


U Londonskoj podzemnoj željeznici, putnici ne nose pantalone. "No Pants on the Subway Ride" poznat i kao "No Trousers Tube Ride", koji je započeo u njujorškoj podzemnoj željeznici, postao je godišnji međunarodni događaj na kojem sudionici voze podzemnom željeznico, bez pantalona


Stanovnici posmatraju vulkan Taal u Talisayu u provinciji Batangas (Filipini). Lokalne vlasti počele su evakuirati stanovnike u blizini vulkana kada je počeo izbacivati dim i pepeo. Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju podigao je nivo alarma na tri, od pet stepeni, i upozorava na vulkanske stalne "magmatske nemire".


Hinduistički vjernici okupili su se se kako bi isplivali u Bengalski zaliv, tokom hodočasničkog praznika Gangasagar Mela na ostrvu Sagar. Mitska pozadina ovog okeanskog vjerskog praznika je priča o Bhagirathu, za kojeg se govori da je rijeku Ganges sa Himalaje doveo na zemlju.


Libanski mladić trči sa državnom zastavom kroz oblak dima, tokom demonstracija u regiji Jal el-Dib na sjevernoj periferiji libanonske prijestolnice Beirut. U Libanu su u oktobru izbili protesti. U međuvremenu se zemlja smirila. Ali sada ljudi ponovo izlaze na ulice i optužuju banke i državne institucije da su zemlju dovele do kolapsa.


Motociklisti prekrivaju lice. Put je bio prekriven pepelom od vulkana Taal, u gradu Agoncillo u provinciji Batangas, na Filipinima.


Oko 1.500 pekara i kuhara pripremilo je u Thrissuru (Indija) najduži kolač na svijetu. Komitet Guinnessove knjige rekorda izmjerio je dužinu torte, koja je iznosila 6,5 kilometara.


Aerobatski tim UAE (Al-Fursan) obojio je nebo avionima MB339, tokom Kuvajtskog vazduhoplovnog sajma


Jedan mještanin pokušava ukrotiti bika tokom južnoindijske svečanosti žetve Pongal, na periferiji Maduraja.


Demonstrant nosi stolicu ispred zapaljene barikade. Studenti su demonstrirali na Nacionalnom univerzitetu u Bogoti (Kolumbija), ztražeći od vlade Iván Duque socijalne i ekonomske reforme.


Mladunčad pande, rođena 2019. godine, igraju se uporedo s ukrasima postavljenim za nadolazeću Lunarnu novu godinu u Kini. koja nosi ime Godina štakora, a počinje 25. januara ove godine.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen