Montag, 10. Februar 2020

Dodijeljeni Oscari 2020.





Oscar za najbolji film dodijeljen je južnokorejskom filmu “Parazit”, za koji je Oscara dobio i njegov reditelj Bong Joon Ho, dok je Joaquin Phoenix nagrađen za najbolju mušku, a Renee Zellweger za najbolju žensku glavnu ulogu.

“Parazit” je prvi film u istoriji koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljega filma.

U središtu filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskog društva kroz dvije povezane porodice. Članovi siromašne četvoročlane porodice spletkarenjem se uvlače u imućnu porodicu, te se predstavljajući se kao međusobno nepovezani, visoko kvalifikovani pojedinci, infiltriraju u domaćinstvo i zapliću u neočekivane incidente.

Ekipa “Parazita” zahvalila je članovima Akademije što su donijeli ovakvu istorijsku odluku i svima koji su radili na filmu i svojoj domaćoj filmskoj publici, bez koje, kako su rekli, ne bi bili ovdje.
“Cijelo vrijeme ste nas podržavali i niste se ustručavali davati nam snagu i mišljenje i zbog toga nastavljamo dalje. Hvala vam još jednom”, poručili su.

U kategoriji najboljega filma nominovani su bili i “Izazivač: Le Mans ’66” Jamesa Mangolda, “Irac” Martina Scorsesea, “Jojo Rabbit” Taike Waititija, “Joker” Todda Phillipsa, “Male žene” Grete Gerwig, “Marriage Story” Noaha Baumbacha, “1917” Sama Mendesa i “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Tarantina.

“Parazit” je osvojio ukupno četiri Oscara – za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenarij, tri Oscara dobio je film “1917” – za fotografiju, vizuelne efekte i montažu zvuka, dok su “Bilo jednom… u Hollywoodu” i “Izazivač: Le Mans ’66” osvojili po dvije nagrade.
“Nisam očekivao da ću pobijediti”, istakao je Bong zahvaljujući na nagradi za najboljeg reditelja.
“Najradije bih nabavio motornu pilu, prepilio ovog Oscara na pet dijelova i podijelio ga s vama”, rekao je Bong, na čije je riječi publika u dvorani ustala i pozdravila ga burnim pljeskom.
Obraćajući se konkurentima za nagradu, rekao je da je u školi proučavao Scorseseove filmove i dodao da je Tarantino na svoju listu stavljao njegove filmove, dok ljudi u SAD-u nisu znali za njih.
“On je ovdje”, rekao je. “Quentine, volim te!”
Bong je rođen 1969. godine u Južnoj Koreji, a najpoznatiji je po filmovima “Okja” (2017), “Snowpiercer” (2013) i “Sjećanja na umorstvo” (2003).

Uloga u filmu “Joker” donijela je prvog Oscara Joaquinu Phoenixu, koji je tako postao drugi glumac u istoriji koji je za ulogu Jokera dobio Akademijinu nagradu. Prije njega, posmrtno je dodijeljena Heathu Ledgeru u kategoriji sporedne muške uloge 2009. godine za film “Vitez tame”.
Uz Phoenixa su u kategoriji najbolje muške uloge bili nominovani i Leonardo DiCaprio te Antonio Banderas za španski film “Tuga i slava”, Adam Driver za ulogu u filmu “Marriage Story” i Jonathan Pryce za ulogu pape Franje u biografskom filmu “Dvojica papa”.
Zahvaljujući na nagradi, istakao je kako mu je gluma podarila izvanredan život, te da misli kako se ovakve prilike trebaju koristiti kako bi se upozorilo na nevolje s kojima se svijet suočava, poput rodne nejednakosti, rasizma, homofobije i iskorištavanja prirode.

Rennee Zellweger Oscara je osvojila za ulogu slavne glumice Judy Garland u filmu “Judy”, a uz nju su nominovane bile Scarlett Johansson za ulogu u filmu “Priča o braku”, Saoirse Ronan za film “Male žene”, Charlize Theron za ulogu bivše novinarke Foxa Megyn Kelly u “One su bombe” i Cynthia Erivo za ulogu u filmu “Harriet” o američkoj aktivistkinji protiv robovlasništva Harriet Tubman.
“Ova godina, u kojoj sam slavila Judy Garland, bila je podsjetnik da nas naši junaci ujedinjuju i nadahnjuju kako bismo pronašli najbolje u sebi. Kada slavimo svoje heroje, podsjećamo se tko smo”, rekla je Zellweger.
Podsjetila je da Judy Garland nikada nije osvojila ovu prestižnu nagradu i da ovu nagradu smatra produžetkom njene ostavštine.
Zellweger je već 2004. godine osvojila nagradu za sporednu glumicu za film “Studengora”, a uz to ima još dvije nominacije. Neki od njenih poznatijih filmova su i “Chicago” te “Dnevnik Bridget Jones”.

Prije dodjele nagrada u glavnim kategorijama, Američka akademija prisjetila se i velikana filmske umjetnosti preminulima u protekloj godini, među kojima je i filmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga.
(Fena)
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen