Samstag, 1. Februar 2020

Neobični svjetaski praznici: 1. februar Dan Robonzon Krusoa








1. februara 2020. godine obilježava se dan Robinson Crusoe. Dan sjećanja uveli su 1999. godine urednici poznate američke knjige kalendara.

Toga dana ustvari se obilježava dan spasa avanturiste Aleksandra Selkirka. On se smatra uzorom lika Robinsona Crusoea iz istoimenog romana Daniela Defoa i ostalih sa sudbinom Robinsonade.

Alexander Selkirk bio je član posade broda privatnika Williama Dampiera, koji je 1704. godine nakon spora sa svojim kapetanom jednostavno ostavljen na pustom ostrvu Mas a Tierra, dijelu arhipelaga Juan Fernández, koji se danas zove imenom Robinsón Crusoe. Budući da je ostrvo nudilo dovoljno pitke vode, voća, ribe i tuljana, a Selkirk je pokazao odgovarajuću vještinu korištenja tih resursa, uspio je preživjeti na ostrvu.

Selkirk je na ostrvu proveo četiri godine i četiri mjeseca, sve dok ga nisu spasili 1. februara 1709. nije spasio (izračunato prema čileanskom standardnom kalendaru).

Po povratku u Englesku, Richard Steele je oslikao Selkirkovu priču i objavio je 1713. godine u The Englishman. Taj tekst je vjerovatno bio inspiracija autoru Danielu Defoeu za njegov roman Robinson Crusoe. Robinson Crusoe je priča o mornaru, koji je nekoliko godina proveo na pustom ostrvu nakon brodoloma. Knjiga je objavljena 1719. godine i smatra se prvim engleskim romanom. 

Prema njegovim riječima, književni motiv zarobljavanja na nekom ostrvu naziva se i Robinsonada.

U romanu mornar Robinson Crusoe 28 provodi 28 godina sam na nenaseljenom ostrvu, ispred obale Amerike, u blizini ušća velike rijeke Oroonoque. Na kopnu su ga izbacili morski talasi, nakon brodoloma, u kojem su poginuli svi članovi posade, osim njega. Na kraju priče konačno su ga oslobodili gusari. (sa Wikipedije).
Ovaj tekst je preuzet sa www.kleiner-kalender.de.
(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen