Freitag, 14. Februar 2020

Centar za mir Mostar obilježio 75 godišnjicu oslobođenja Mostara



Sjećanje na slavne februarske dane

Predstavnici i prijatelji Centra za mir i multietničku saradnju Mostar danas su posjetili memorijalni kompleks Partizanskog spomen groblja u gradu i u znaku obilježavanja 75.godišnjice oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu na humke palih partizana i rodoljuba položili bukete sa cvijećem. Oživljena su sjećanja na slavnu pobjedu hercegovačkih i dalmatinskih brigada i divizija koje su u Hercegovini i u cijeloj dolini Neretve tog 14.februara 1945.godine odnijele pobjedu nad snagama Hitlerove fašističke koalicije i domaćih kvislinških falangi – ustaša i četnika.
-Ovom posjetom memorijalnom kompleksu Partizansko spomen groblje i polaganjem cvijeća na humke palih oslobodilaca Mostara, Centar za mir i ove godine i posebno u znaku obilježavanje 75.godišnjice oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, odaje dužnu počast i iskazuje pijetet sa rodoljubima Mostara koji su položili živote u znak slobode i kapitulacije fašističkih snaga Hitlerovske koalicije. Kao baštinici, poštovaoci i branioci tih univerzalnih principa i vrijednosti na kojima počiva i moderna zajednica evropskih država i zemalja, kao i cijeloga svijeta, mi i na ovaj način iskazujemo našu čvrstu opredijeljenost da učestvujemo i doprinosimo izgradnji zajedničkog života, multietničkog i slobodnog grada, rekao je ovom prilikom Alija Behram, predsjednik Upravnog odbora Centra za mir.
Dan 14.februar 1945.godine ostaće upisan znatnim slovima u historiju Mostara kao dan-međaš kada su partizanske jedinice uspješnom i nezaustavljivom ofanzivom porazile fašističke snage koje su se nakon toga slavnog oslobodilačkog nastupa, povlačile u rasulu nastavljajući usput da čine nezapamćene zločine nad nemoćnim civilima.
Partizanskoj pobjedi u Mostaru prethodile su trijumfalne akcije u Širokom Brijegu i Nevesinju, da bi potom započeo pobjedonosni hod preko Jablanice, Konjica i Sarajeva, oslobađajući kraj po kraj Bosne i Hercegovine i dalje.
Svoju slobodu u to vrijeme Mostar je skupo platio. Svaki osmi stanovnika nije dočekao slobodu: grad je dao 750 poginulih boraca, uz još 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora.
(Alija Behram/Centar za mir)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen