Mittwoch, 12. Februar 2020

Dani antifašizma u Mostaru počinju predstavljanjem razglednica narodnih heroja, završavaju na Partizanskom spomen groblju






Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Mostar organizovaće od 13. do 15. februara manifestaciju “Dani antifašizma u Mostaru”, koja će, kako se očekuje, okupiti veliki broj antifašiste iz svih krajeva Jugoslavije.
Obilježavanje 75. godišnjice oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, počinje u četvrtak, 13. februara, u 18 sati, kada će u Kongresnoj sali hotela Bristol biti predstavljene  razglednice narodnih heroja Mostara..
U petak je planiran obilazak i polaganje cvijeća na Spomen ploču palim borcima u Blagaju,
na bistu Zlatke Vuković u Opinama, na biste narodnih heroja dr. Safeta Mujića u parku ispred bolnice “Južni logor” i Mustafe Ćimbe Ćemalovića u Donoj Mahali, na Spomenik ilegalcu i Spomen obilježje ilegalcima na Bulevaru kod Doma zdravlja, na spomen obilježju obješenim borcima Dragi Palavestri i Alici Rizikalu, te biste narodnih heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Lobre Balorde na trgu Musala, spomen ploče stradalim željezničarima na zgradi stare ložionice, biste Džemala Bijedića u Kampusu Univerziteta “Džemal Bijedić”, Spomenik žrtvama holokausta na Jevrejskom groblju u Sutini i na Šehitlucima.
U petak će, u 19 sati, u sali Pozorišta lutaka biti premjerno prikazan partizanski igrani film “Proboj”, reditelja Dejana Baboseka, a nakon projekcije biće upriličen razgovor sa autorima filma i učesnicima proboja 1945. godine.
Centralna manifestacija održaće se u subotu, 15. februara, na Partizanskom spomen groblju u 12 sati, gdje su planirana obraćanja, dodjela tradicionaih 14. februarskih priznanja i polaganje vijenaca i cvijeća.
Program se završava zajedničkim ručkom u 14 sati u Kampusu Univerziteta “Džemal Bijedić”.
(NovaSloboda.ba)


Nije sloboda sa neba pala - dokumentarac o mostarskim partizanima

Dokumentarni film Gorana Karanovića ''Nije sloboda sa neba pala'', priča je o Mostaru i okolici za vrijeme borbe protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu. Produkcija: FTV.


(spagos)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen