Sonntag, 23. Februar 2020

Taj čudesni šareni svijet: Slike sedmice



Problem sa plakatima za izbore

Što više, to će pomoći više, barem su tako mislili članovi izborne komisije u Daki, u Bangladeshu.
Stoga su cijelu prijestolnicu okitili plakatima kandidata za lokalne i gradonačelničke izbore.
Prema slobodnim procjenama, ovako je širom zemlje već obješeno preko 300 miliona (!) reklamnih plakata, od kojih je svaki potpuno uokviren plastikom.
Gigantska planina smeća, koja će nastati nakon izbora, nezamisliva je.
Vrhovni sud u zemlji je zabranio daljnju proizvodnju i postavljanje ovakvih plakata.
U međuvremenu, gradska uprava uvjerava, kako će se bez problema riješiti ovog otpada nakon izbora.


Papiri rezignacije

Nakon govora o položaju nacije, Donald Trump mirno sjedi. Kao da želi reći: ništa mi se ne može dogoditi. On nije progovorio ni riječi o postupku smjene . U pozadini, potpredsjednik Mike Pence mu aplaudira. Nancy Pelosi, s druge strane, poremetila je ovaj trenutak opuštanja. Opoziciona liderka demokrata poderala je svoj primjerak rukopisa.
Gest protesta - ili nemoći.
Možda je lokacija na kojoj je održan govor, izazvala ovu reakciju. Jer, ovdje pod krovom Kapitola, demokrati su prije nekoliko mjeseci pokrenuli postupak smjene protiv predsjednika. Optužba: zloupotreba položaja. Između ostalog, kaže se da je Trump podstakao ukrajinskog predsjednika Vladimira Selenskog na istragu demokrate Joea Bidena. Proces je sada okončan.
Senat, u kome dominiraju republikanci, nije dozvolio daljnje saslušanje svjedoka i oslobodio Trumpa po svim tačkama optužnice.
Time je okončan proces, i predsjednik je službeno nevin. Na pitanje o onom što je ona uradila, Pelosi je rekla da je to bila „najučitiviija opcija, obzirom na alternative".


More svjetlosti

Neka vam vlastiti život postane svjetliji: Hram Wat Phra Dhammakaya, sjeverno od Bangkoka blista kao ogroman NLO.
Oko 100.000 svijeća pretvara prostor viši od 300 fudbalskih igrališta u more svjetla.
Ljudi koji su se ovdje okupili su budisti Theravada i slave svečanost Magha Puja.
Time se obilježava okupljanje 1.250 monaha, koji su se prema legendi, ovdje slučajno sreli, kako bi čuli propovijedi Bude.
Kako legenda kaže, on je tada upozorio monahe da vode strpljiv život, u duhu njegovog učenja.


Iz svijeta insekata - Ugroženi svijetnjaci

Kao i mnogi drugi insekti, čarobni svijetnjaci, krijesnice (Lampyridae) ugrožene su u svom postojanju. Biolozi su sada pokušali procijeniti tešku, novonastalu situaciju za oko 2.000 vrsta ovih insekata širom svijeta. Odmah nakon problema, gubitka njihovih staništa, što je prvi problem nestanka ovih insekata, na drugo mjesto istraživači svrstavaju razvoj vještačke rasvjete.
Tamo gdje se noć pretvara u dan, slabo tinjajućii žongleri više se ne okupljaju radi parenja.
A sve ima svoje zakone prirode.



Jedna velika ljubav

Šta imaju princ William, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik uprave Amazona Jeff Bezos?
Tačno, svi su se slikali sa svojim suprugama u vrtovima poznatog indijskog Taj Mahala. Zgrada krasi porodične albume oko osam miliona turista godišnje i zato je bila pod obavezno - tokom putovanja u Indiju američkog poduzetnika Bezosa.
Dok milijarder u Indiji upravo lansira flotu električnih rikši, svijet opet šapuće o njegovom ljubavnom životu. Bezos je 9. januara 2019. godine najavio razvod od supruge MacKenzie. Samo dan kasnije, američki magazin "National Enquirer" otkrio je aferu između šefa Amazona i TV voditeljice Lauren Sánchez. Britanski dnevnik "Guardian" sada želi pronaći osobu odgovornu za razvod težak 33 milijarde eura. Kaže se da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman poslao jedan video zapis na Whats-app, prvo zaražen štetnim softverom, a nakon toga intimne fotografije Bezosa i Sánchez. Prema pisanju Guardiana, razlog napada je loše izvještavanje Washington Posta o Saudijskoj Arabiji. Bezos je ove novine kupio prije sedam godina.


Na rastanku...

Nose ga na rukama. On je u središtu pažnje, u Parizu, na kraju njegove posljednje i velike revije: Jean Paul Gaultier je nasmijan. Tako su na oproštaju sa njim proslavili njegovi prijatelji i saradnci.
Treba prestati kad je najljepše. I ne može biti ljepše ako je neko, poput ovog 67-godišnjeg Francuza, toliko godina oblikovala moda, davao joj vlastiti pečat i postavljao trendove, a da nikad nikome to nije dosadilo. Sada, nakon 50 godina u modnom cirkusu, Gaultier je prestao.
Nije zapravo važno kako se prodaje njegova posljednja kolekcija. Život je brz, moda ionako.
Šta ostaje? Smijeh. Radost.

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen