Samstag, 7. September 2019

Sokolari i njihove pernate munje











Sokolarstvo je način lova pomoću posebno uvježbanih ptica grabljivica poput sokola, jastreba ili orlova. Koristi se za lov zečeva i ptica. Obično se provodi na prostorima velikih seoba ptica, a njime se bave ljudi svih godišta, spola, amaterski ili profesionalno. Osoba koji se bavi sokolarstvom naziva se sokolar. Nije poznato gdje je sokolarstvo nastalo, ali se pretpostavlja da je to bilo negdje u stepama južne Azije U Evropi je sokolarstvo stoljećima bilo privilegija plemstva.
Sokolovi Falco pripadaju rodu sokolova, podvrsti Falcones iz reda sokolovki (Falconiformes) koja broji 37 vrsta, široko rasprostranjenih u Europi, Aziji, Africi, Okeaniji i Sjevernoj Americi.
Imaju izuzetno oštar vid, koja je 2,6 puta bolji od čovjekovog vida.
Sokolarstvo se prenosi sa koljena na koljeno kao porodična baština, kao u Mongoliji, Maroku, Kataru, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje očevi vode djecu u pustinju kako bi izgradili povjerenje putem treninga, ali i kao obuka u posebnim klubovima.
Ova djelatnost je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine 2010. godine kao zajednička nematerijalna baština više zemalja, u koje ulaze Ujedinjeni Arapski Emirati, Belgija, Češka, Francuska, Južna Koreja, Mongolija, Maroko, Katar, Saudijska Arabija, Španijaa i Sirija, a od 2012. su im se pridružile Austrija i Mađarska.

Svjetska nematerijalna baština, statusni simbol, veliki posao: Sve to je sokolarstvo na Arapskom poluostrvu. Fotografu Brentu Stirtonu je pošlo za rukom da vidi i fotografiše složeni uzgoj sokolova, u posjedu vladara Dubaija.
Rashid Al Maktum, mladi sokolar iz dinastije, bio je vrlo zadovoljan kada je njegov soko uhvatio jednu pticu. Prilikom obuke u pustinji njegova žrtva je uz to trebala i preživjeti. Kako je tamo gdje novac ne igra veliku ulogu? Zašto u tim uslovima i sokolovi ne bi uživali u luksuznim letovima? Plemeniti putnici se upravo nalaze na letu ka Uzbekistanu, gdje će učestvovati u lovu. Čuvari su im stavili kapuljače na glave, kako bi izbjegli stres tokom leta.
O zdravlju ovih dragocjenih životinja vodi se maksimalna briga. Za njih su zaduženi posebni veterinari, koji rade u sklopu jedne Bolnice za sokolove, koja je privatna ustanova prestolonasljednika, za njegove ljubimce. Za sokolove se posebno uzgajaju velike droplje, koje su omiljeni plijen arapskih sokolova.
Sokolarstvo je velika strast, raširena širom svijeta, ali i veliki ponos.
U srednjoj Mongoliji sokolari su podigli oko 5 hiljada gnijezda, u kojima se gnijezde njihova vrsta Stepskih sokolova.
U Škotskoj se uzgoju sokolova također polaže velika pažnja, a tamo se sokolovi podižu, od onih tek izleglih, pa sve dok ne budu sposobni da sami lete nebu pod oblake i prepoznaju svoj plijen.
Nazad u Dubai. Šeik Butti svoje sokolove drži u jednom ogromnnom kafezu. Sokolovi su sposobni da dostižu brzinu od 380 km/h, najčešće se na trening izvode u ranu zoru. Puštaju se, da se podignu visoko, a onda u punom letu treba da uhvate plijen, krilo od prepelice, koje Butti al Maktum vrti oko glave, pričvršćeno na jednoj sajli.
(stern)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen