Montag, 9. September 2019

Poraz od Armenije




Armenija – Bosna i Hercegovina 4:2 (1:1)

Stadion: Vazgen Sargsyan Republican Stadium.
Gledalaca: 7.250.
Sudija: Benoît Bastien (Francuska),
asistenti: Hicham Zakrani i Frédéric Haquette (oba Francuska),
četvrti sudija: Benoît Millot (također Francuska).
Žuti kartoni: Ghazaryan, Airapetyan (Armenija), Višća, Bešić, Pjanić, Džeko (Bosna i Hercegovina).
Strijelci: 1:0 - Mkhitaryan (3), 1:1 - Džeko (13), 2:1 - Mkhitaryan (66), 2:2 - Gojak (70), 3:2 - Hambartsumyan (77), 4:2 - Lončar (95ag).
Armenija: Airapetyan, Haroyan, Mkrtchyan (76. Grigoryan), Ghazaryan, Barseghyan, K. Hovhannisyan (83. A. Hovhannisyan), Ishkanyan, Mkhitaryan, Hambartsumyan, Hovsepyan (79. Vardanyan), Adamyan.
Selektor: Armen Gyulbudaghyants.
Bosna i Hercegovina: Šehić, Todorović (85. Bajić), Kolašinac, Zukanović, Bičakčić, Cimirot, Pjanić, Bešić (80. Lončar), Gojak, Višća (64. Duljević), Džeko.
Selektor: Robert Prosinečki.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u Jerevanu od Armenije sa 4:2 u susretu šestog kola J-grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.
Trećim porazom, izabranici selektora Roberta Prosinečkog sveli su šanse da uspješno okončaju kvalifikacije na minimum, s obzirom na to da su ponovo pali na četvrto mjesto, sa pet bodova zaostatka za drugoplasiranom Finskom, koja ima utakmicu manje.
Golove za Armeniju postigli su Henrikh Mkhitaryan u 3′ i 66′, Hovhannes Hambardzumyan u 77′ i Stjepan Lončar u 90′ (autogol), dok su strijelci za BiH bili Edin Džeko u 13′ i Amer Gojak u 70. minuti.
Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji bh. fudbalera, koji su imali nekoliko dobrih prilika da na odmor odu s vođstvom. U 3. minuti, Džeko je pogodio stativu, a već u narednom napadu Armenija je povela. Grešku odbrane bh. tima iskoristio je Mkhitaryan, kome nije bilo teško da savlada Šehića.
Priliku za izjednačenje BiH je imala u 7. minuti, kada ubačenu loptu iz kornera niko od bh. igrača u šesnaestercu nije uspio da skrene u prazan gol. Ipak, u 13. minuti Džeko koristi odličan centaršut Gojaka i postiže gol za izjednačenje.
U 28. minuti Višća se našao u dobroj poziciji, ali je loše šutirao sa desetak metara. Deset minuta kasnije, Pjanić je pokušao iz slobodnog udarca s 18 metara, ali lopta odlazi tik uz stativu. Minutu kasnije, pokušava i Bešić, direktno u golmana, a u 42. minuti Džeko, nakon kornera Pjanića, šutira glavom pored gola.
Početak drugog poluvremena protekao je u potpunoj dominaciji domaćih fudbalera, koji su konstantno napadali petnaestak minuta, ali je odbrana bh. tima uspjela da sačuva gol. Prvi pokušaj reprezentacija BiH imala je u 60. minuti, kada je Pjanić šutirao iz slobodnog udarca sa 20 metara, ali neprecizno, dok je tri minute kasnije Gojak propustio veliku priliku da dovede BiH u vođstvo.
U 66. minuti, Armenija ponovo dolazi u vođstvo. Mkhitaryan je primio loptu na ivici šesnaesterca, napravio nekoliko koraka i snažno šutirao pod prečku ipostigao svoj drugi pogodak.
Reprezentacija BiH još jednom se vratila u 70. minuti, kada je Gojak iskoristio dobar centaršut Kolašinca i sa tri metra poslao loptu u gol. U 73. minuti, Džeko je oboren u šesnaestercu domaćih, ali je sudija to okarakterisao kao simulaciju i kapitenu bh. reprezentacije pokazao žuti karton.
U 77. minuti, Armenija je postigla i treći pogodak. Mkhitaryan je istrčao kontranapad i odlično uposlio usamljenog Hambardzumyana na suprotnoj strani, a bek desni bek Armenije zakucava loptu pod prečku i donosi novo vođstvo selekciji Armenije.
Posljednju priliku za izjednačenje BiH je imala u 87. minuti kada je udarac Zukanovića krajnjim naporom odbranio Hayrapetyan.
U sudijskoj nadoknadi, Armenci su postigli i četvrti pogodak. Mkhitaryan je još jednom prošao sa lijeve strane i ubacio u peterac, a Lončar je nespretno reagovao i poslao loptu u vlastitu mrežu.

Naredni meč reprezentacija BiH igra 12. oktobra, kada dočekuje Finsku.

Prosinečki podnio ostavku

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki podnio je ostavku.
Prosinečki je ovu odluku donio nakon poraza u Armeniji (4:2) kojim je bh. tim na minimum sveo šanse da kroz kvalifikacije izbori plasman na Euro. Objavio je na konferenciji za novinare nakon utakmice.
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen