Montag, 16. September 2019

Chagallov “Violinist” naslikan na stolnjaku



Mark Chagall, francusko-ruski slikar iz 20. vijeka, poznat po upotrebi žarkih boja i čudesnih motiva, većinu je svojih radova naslikao sa samo devet pigmenata i jako je rijetko koristio crnu boju, objavili su stručnjaci.
Osim toga, bio je toliko siromašan da je svog slavnog “Violinistu”, na kome violinist pleše na krovu, naslikao na stolnjaku, kada je 1912. godine bio siromašni židovski imigrant u Parizu.
Kockasti uzorak vidljiv je na odjeći, na dijelovima slike, na koje je nanesen tanak sloj boje.
“Imao je tako malo novaca da je kupovao platno na buvljaku, bilo kakvo platno do koga je mogao doći”, rekla je Meta Chavannes, konzervatorica u muzeju Stedelijk u Amsterdamu, prenosi Hina.
“Slikao je na plahtama, na spavačicama, čak i na stolnjacima”.
(Fena)



Violinista je za Chagala isprva bio podsjetnik na njegovo djetinjstvo. Kada je u selu bila neka proslava, svadba, krštenje, ili vjerski praznik, bio kršćanski ili židovski, muzičari su uvijek bili prisutni.
Chagal je jednom rekao da u njegovom djetinjstvu nije bilo umjetnosti, ali je muzika bila prisutna. Violina kao sastavni dio muzike bila je najistaknutiji instrument, bogatila je raspoloženje i boje, i nije bila zavisna od pratnje. Stoga je za Chagalla violinista bio utjelovljenje postojanja i načina životam umjetnika. Violinista je bio jedan od motiva koji su pratili Chagalla kroz čitav njegov opus.Taj motiv je 1912/13 postao lik koji se našao u središtu kompozicije njegove slike“ Violinist“ , Violinista. Figura ovog pariškog „vioniliste“ je znatno veća od ruskih kuća i crkve, koje ga okružuju poput vijanca, dok m u je lice zeleno, poput violiniste na muralu „Music“ koji je Marc Chagall naslikao u Moskvi 1920. godine.
(wissen)


Marc Chagall, rođen24. juna/6. Jula 1887. u Peskowiatku kod Vitebska, Ruska carevina, danas Bjelorusija, umro 28. marta 1985 u Saint Paul de Venceu, Francuska. Bio je slavni francuski slikar rusko-jevrejskog porijekla. Njegovo izvorno ime je bilo Мойше Хацкелевич Шагал / Moiše Hakelevič Šagalov.
Glavni motivi njegovih slika su bili porodično okruženje, njegov rodnin grad, motivi iz biblije, kao i motivi iz cirkusa. Koristio je iste motive, koji se ponavljaju.
Chagall se smatra jednim od najvažnijih slikara 20. stoljeća. Često ga povezuju sa ekspresionizmom, a nazivaju ga i „Maler-Poet“, slikarom-pjesnikom-
(wikipedia)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen