Freitag, 27. September 2019

50 godina albuma „Abbey Road“



Abbey Road: 50. godišnjica omota posljednjeg albuma Beatlesa i najpoznatije 'zebre'

Jedan od najuspješnijih i najpopularnijih sastava u povijesti svjetske muzike, četvorka koja je oformila svjetski fenomen boybanda i zaludjela djevojke širom svijeta, prije 50 godina snimili su kultni omot albuma 'Abbey Road' za koji je zaslužan škotski fotograf Iain Stewart McMillan. Riječ je o jedanaestom studijskom izdanju The Beatlesa na kojem su spojili su blues, rock i progressive rock i stvorili jedan od najboljih albuma rock glazbe ikada
O nastanku ove fotografije zna se sve – snimljena je 8. augusta 1969. u 11.35 sati, a autor je Iain Stewart McMillan, koji je navodno imao samo desetak minuta za snimanje fotografije. Za to vrijeme je policajac, koji je u to vrijeme nadzirao ulicu, zaustavio promet kako bi liverpoolska četvorka mogla preći preko zebre koja je bila odmah ispred studija EMI-ja, gdje su Beatlesi snimali novi album. Naslovnica albuma je bez ikakvog natpisa o nazivu grupe ili ploče. Ništa više i nije bilo potrebno, jer su John, Paul, George i Ringo već tada bili toliko poznati da su i mala djeca znala o kome je riječ.

Beatlesi prelaze cestu s lijeva na desno, s vođom Lennonom kojeg slijede Starr, McCartney i Harrison. McCartney je pritom bosonog i 'izvan koraka' s ostalim članovima grupe. Osim Harrisona, svi ostali nose odijela britanskog dizajnera Tommyja Nuttera.
Gotovo sve vezano za Abbey Road fotografiju postalo je poznato, a bijela VW buba završila je u Volkswagen muzeju u Njemačkoj. O omotu albuma su izmišljene brojne bizarne teorije urote, poput one da je Paul McCartney zapravo mrtav te da ga je zamijenio dubler.
Pedeset godina kasnije, zahvaljujući najupečatljivijem omotu albuma ikad, Abbey Road u londonskom St. John's Woodu, obavezna je stanica za posjetu istinskim ljubiteljima Beatlesa. Od tih dana mnogi odlaze na to mjesto i 'glume' Beatlese prelazeći ulicu na pješačkom prijelazu ovjekovječenom na naslovnici. Richard Porter, koji organizira obilaske londonske ture Beatlesa kaže da je to najprepoznatljivija lokacija za ljubitelje legendarnog benda.

'Abbey Road' je posljednji album Beatlesa kojeg su snimili kao grupa iako je 'Let It Be' objavljen 1970. u godini njihovog razlaza. Album je proveo je 96 sedmica na britanskim top listama, od čega 17 na prvom mjestu. Iako su članovi grupe izjavili da je atmosfera na snimanju bila idilična, kasnije su u javnost procurile i drugačije informacije o nezadovoljstvu trojke vječnom prisutnošću Yoko Ono u studiju te povremeni sukobi Lennona i McCartneya.
Problemi i sukobi unutar grupe bili su očiti godinu dana ranije u vrijeme snimanja legendarnog 'Bijelog albuma', a s namjerom smanjivanja tih tenzija Beatlesi su u proljeće 1969. godine odlučili ući u studio te pomiriti stavove i različita gledanja. U Engleskoj je album objavljen 26. septembra, a u Americi 1. oktobra te 1969. godine i neposredno po izlasku zauzeo je prva mjesta na listama najprodavanijih albuma pri čemu je u Engleskoj na vodećoj poziciji ukupno ostao punih 17, a u Americi 12 sedmica.
'Abbey Road' je sa 17 pjesama, baš kao i svi veliki albumi Beatlesa ostao je bezvremen, svjež i inspirativan. Znatan dio publike i kritike smatra ga najboljim što su ikad napravili.
(showtime)




50 godina albuma „Abbey Road“

Omot albuma grupe „The Beatles“ mogao je i drugačije izgledati

To je jedan od najpoznatijih omota u pop istoriji.
Prije 50 godina, tačno 26. septembra 1969. pojavio se album „Abbey Road“, poslijednji zajednički album grupe „The Beatles“
Fotograf Iain McMillan obavio je foto shooting za omot ovog albuma, 8. augusta 1969. godine, za samo 10 minuta, Toliko dugo mogao je jedan policajac obustaviti saobraćaju u toj ulici.
Grupa je nekoliko puta prešla preko zebre u različitim pravcima.
Paul McCartney je bio taj, koji je odabrao fotografiju za omot albuma.
Slijeva na desno i obrnuto, ovdje su pokazana oba motiva.
(kult)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen