Freitag, 27. September 2019

„Morska zvijezda“ otvorila vrata putnicima












Kineski novi mega aerodrom Beijing Daxing , nakon samo četiri godine gradnje, otvorio je svoja vrata putnicima.

Međunarodni aerodrom Daxing (Beijing Daxing International Airport) se nalazi u Pekingu, a zvanično ga je otvorio kineski predsjednik Xi Jinping. Aerodrom se prostire na 700.000 kvadratnih metara, što znači da je njegova veličina jednaka veličini 98 fudbalskih igrališta. Postojeći aerodrom u Pekingu je drugi najprometniji na svijetu, odmah nakon aerodroma u Atlanti, a zadatak novog aerodroma je da smanji pritisak na postojeći aerodrom u Pekingu, koji prima previše putnika.
Daxing predstavlja najveći terminal na svijetu smješten u jednoj zgradi, a očekuje se da će do 2025. godine primiti 170 miliona putnika.

Iako je aerodrom tek otvoren, sedam domaćih aviokompanija su ga već počele koristiti. Njih predvodi China Eastern Airlines, a međunarodni avioprevoznici uključujući British Airways, Cathay Pacific i Finnair su najavili linije za Daxing.

Novi aerodrom je udaljen 46 km od trga Tiananmen. Otvaranjem novog aerodroma Peking se pridružio grupi gradova, uključujući London i New York, koji imaju dva velika međunarodna aerodroma.

Troškovi projekta su iznosili oko 120 milijardi juana (15 milijardi eura), ili ukupno 400 milijardi juana, uključujući željeznički i cestovni saobraćaj. Do 2021. godine aerodrom bi trebao prevesti oko 45 miliona putnika, a kasnijim proširenjem i do 100 miliona putnika.

Zbog svojih šest bočnih krakova aerodrom se naziva i „Seestern“, Morska zvjezda, a a dizajnirala ga je zajedno sa svojim kineskim partnerima, slavna iračka arhitektica Zaha Hadid, preminula 2016. godine. Ispod zgrade se nalaze željeznička stanica, i stanica podzemne željeznice, koje putnicima omogućavaju dolazak do centra grada za dvadesetak minuta.

Danas se preko postojećeg aerodroma u Pekingu prevozi više od 100 miliona putnika. Njegov veliki treći terminal (T3) otvoren je malo prije Olimpijade 2008. godine.
Novi aerodrom se državnim medijima slavi kao znak moći i rasta Kine. Otvoren je, kako je planirano, na vrijeme, za 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine, koja će biti proslavljena velikom vojnom paradom.
(express)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen