Sonntag, 22. September 2019

Put oko svijeta za 80 minuta
Učenici UWC-a Mostar predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture

U povodu obilježavanja Dana pokreta Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) danas je održan događaj pod nazivom “Put oko svijeta za 80 minuta”, na kome su učenici UWC-a Mostar, ujedno i organizatori događaja, predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture.
Koordinatorica za odnose s javnošću i komunikacije UWC-a u Mostaru Adla Velagić-Ćurić kazala je kako se ove godine u Mostaru predstavlja više od 60 zemalja.
“Put oko svijeta za 80 minuta” već je postao tradicionalni događaj u Mostaru. Naši učenici predstavljaju se kroz svoju tradicionalnu muziku, narodne nošnje i tradicionalna jela koja su sami pripremali”, kazala je Velagić-Ćurić.
Dodaje kako ove godine Koledž pohađa 200 učenika iz 68 zemalja svijeta.
“Brojka od 200 učenika naš je godišnji standard, ali interes iz godine u godinu raste, posebno iz razloga što je UWC Mostar jedini koledž ove vrste na Balkanu, a čija je misija doprinos razvoju post-konfliktnog društva. Za učenike s područja Bosne i Hercegovine, dajemo otprilike 30 stipendija, a ostatak učenika dolazi iz svih država svijeta, poput Zimbabvea, Nepala, Maldiva, SAD-a, Španjolske, Francuske, Kine”, navela je Velagić-Ćurić.
Što se tiče programa Koledža u Mostaru, Velagić-Ćurić pojasnila je kako UWC Mostar ima dvogodišnji program namijenjen učenicima uzrasta od 16 do 19 godina.
“Po završetku Koledža, učenici dobiju diplomu koja je priznata na preko 2.000 univerziteta u svijetu, tako da preko 90 posto njih nastavlja svoje studije. Po statistici, 97 posto naših učenika uspješno diplomira, a ono što nas posebno raduje je to da se jedan veliki broj diplomanata vraća u BiH, pa tako ove godine imamo čak četiri naša bivša učenika koji su zaposleni na Koledžu”, kazala je Velagić-Ćurić.
Svi posjetioci ovog događaja imali su priliku bar jednim dijelom upoznati 60.ak zemalja svijeta, saznati nešto više o svjetskim tradicijama, ali i uživati u ukusnim jelima, tradicionalnim plesovima i muzici.
Dan Koledža ujedinjenog svijeta ove godine se obilježava u 18 zemalja svijeta, a sam pokret osnovan je 1962. godine prema zamisli njemačkog pedagoga Kurta Hahna.
UWC Mostar jedan je od 18 koledža na svijetu i jedini na području Balkana, a njegov dvogodišnji obrazovni program uključuje brojne vannastavne aktivnosti i projekte u saradnji s organizacijama i institucijama grada Mostara.
(Fena)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen