Samstag, 28. September 2019

Najstrmija ulica na svijetu za Guinnessa









Harlech je jedan mali uspavani grad u brdima sjevernog Walesa. Ima veličanstvenu obalu, dvorac iz 13. stoljeća i prekrasan panoramski pogled na okolinu.
Uz sve to, sada se gradu može dodati još jedan epitet: Harlech je sada službeno, mjesto sa najstrmijom ulicom na svijetu.
Ulica koja nosi ime Fford Pen Llech vijuga kroz Harlech uz strminu 1:2,67, ili 37,45%, što znači, na horizontalnom razmaku od 2,67 metara, već se nalazite na jedan metar višoj visini.
Ovaj rekord stavlja iza sebe i čuvenu ulici Baldwin Street u Dunedinu na Novom Zelandu, koji ima uspon od 1:2,86, i već deset godina je drži taj rekord.
Za rekord je propisano da ulica mora biti javno dostupna vozilima, da strminu mora zadržavati od svog početka do kraja.
Stanovnik Harlecha Gwyn Headley je čuo za Baldwin ulicu i bio je siguran da je Fford Pen Llech strmija.
„Da ova ulica ima šanse za rekord, postao sam siguran kada sam se spuštao ovom ulicom u svom automobilu, kočeći na sva četiri točka“, rekao je Gwyn.
Podijelio je mišljenje sa sugrađanima na facebooku i odlučio uključiti se u takmičenje za službeni rekord, za što je dobio podršku čitave gradske zajednice.
Posao dokazivanja je bio dugotrajan poduhvat, koji je zahtjevao geodetska mjerenja.
Guinnessovi rekordi su specifični u pogledu kriterija i kvalifikacija geodeta, pa su zamolili geodete iz okružne uprave, koji su imali potrebne kvalifikacije, da to obave.
I na kraju, stručnjaci iz Guinnessa su potvrdili da je od sada to nastrmija ulica na svijetu. Stanovnici Harlecha su zadovoljni što je Fford Pen Llech najstrmija ulica, ne u Walesu, ne u Velikoj Britaniji, ne u Evropi, nego u čitavom svijetu.
Naravno, žao im je stanovnika iz ulice Baldwin, rekoredera sa Novog Zelanda, što su izgubili rekored nakon toliko vremena.
Stanovnici Harlecha to shvataju kao sportsku igru, u kojoj uvijek postoje pobjednici i ono koji gube.
Sada se nadaju da će ova ulica sa svojim rekordom privući mnoge turiste željne atrakcija ovakve vrste.
(GuinnessWorldRekorde)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen