Dienstag, 18. Juni 2019

Tajna bijelog ostrva



Jedno bijelo mini ostrvo okruženo je brojnim malim zelenim ostrvcima.
Tako trenutno izgleda arhipelag ispred švedskog grada Söderhamn, sjeverno od Stockholma.
Razlog: vratili su se kormorani? Hiljade crnih ptica naselile su se na brijegovima Brändskär i Kråkskär. A ovo ostrvo im služi kao neka vrsta toaleta. One lete po moru u arhipelagu, tamo se hrane ribom, a prilikom leta nazad, prazne se, kao po nekom dogovoru, baš na ovom ostrvu. Sretni kormorani, očajni stanovnici!
Prije samo 20 godina bila je senzacija kad su se kormorani pojavili na obalama Švedske. A onda je pojava eksplodirala. Od prvobitno jedne, sada su to hiljade ptica. Slično se desilo i sa ostalim dijelom EU. Međutim, izgleda da se samo u švedskom arhipelagu pojavio fenomen “bijelih ostrva”.
Preko 100 godina stara stabla na ostrvu su izumrla.
Prije tri godine, ostrvo su posjetili predstavnici lokalne zajednice, a Anders Svensson, iz lokalne ribarske asocijacije, htio je u zrak opaliti nekoliko vatrometnih raketa, kako bi ptice poletile sa ostrva, i na taj način se stekao utisak o kolikom broju kormorana se radi. Ta akcija je bila zabranjena, a na adresu Svenssona je stigla kazna od 450 eura. Ipak,nakon toga, dobio je odobrenje za upozoravajuće pucnje. Sa uspjehom! Ptice sa njegovih ostrva su nestale, ali se problem samo preselio na nekoliko susjednih manjih ostrva.
Kormoran je postao problem i tamo gdje se ribe uzgajaju. Međutim, kormoran pripada švedskoj obali i zdravom ekološkom sistemu, a ni jedna druga ptica do sada nije bila tako omražena. Mjesna ribolovna asocijacija je podnijela zahtjev za izlov 500, a dobila je odobrenje samo za 100 komada.
Prema informacijama, kormorani su na području Baltičkog mora živjeli još u kamenom dobu, a u 19. vijeku čak su smatrani izumrlim na švedskoj obali. Sredinom 20. vieka, jedan švedski vlasnik gazdinstva je uvezao nekoliko primjeraka iz Danske.
A onda je krenulo, kako je krenulo.
(bild)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen