Montag, 3. Juni 2019

Andy Ruiz Jr. je novi svjetski prvak u teškoj kategoriji u boksu






Britanski div “pojeo degenek”. Novi svjetski prvak sam sebe naziva “malo debelo dijete”.

Meksički bokser Andy Ruiz Jr napravio je jedno od najvećih iznenađenja u svijetu boksa, pobijedivši do sinoć neporaženog Anthonyja Joshuu prekidom u sedmoj rundi, preotevši mu tako IBF, WBO i WBA naslove svjetskog teškaškog prvaka.
“Pobijedio me je dobar borac. Biće zanimljivo vidjeti dokle može ići. On je za sada prvak, a ja ću se vratiti”, izjavio je nakon meča Joshua.
Joshua je najavljivao da će nokautirati protivnuka u 8. rundi. Umjesto toga, sam je tokom meča četiri puta letio na pod...
Anthony Joshua (29) je bio četvorostruki svjetski prvak (IBF, WBA, WBO und IBO), a protivnik Andy Ruiz Jr. (29) samo zamjena za boksera Jarella Millera. Autsajder Ruiz je meč riješio u sedmoj rundi, i prvi je svjetski prvak u teškoj kategoriji sa meksičkim korijenioma.
Andy “razarač” Ruiz je dominirao borbom od početka. U trećoj i sedmoj rundi je slao Joshuu na pod, prije nego što je sudija Mike Griffin prekinuo meč, proglasivši pobjedu tehničkim nokautom.
Posebno gorko za već sada bivšeg svjetskog prvaka Joshuu: Meč je bio njegov američki debi u legendarnom Madison Square Gardenu u New Yorku. Nak 22 pobjede u 22 meča, od čega 21 nokautom, ovo je bio prvi poraz u profi karijeri britanskog goganta
Uz sve to: Ruiz je bio tek zamjena, jer je prvobitno Josua trebao boksati protiv amerikanca Jarell Millera. Međutim, krajem aprila on je imao pozitivan test na doping, i slijedila je zabrana boksovanja.
Iako je bio ogroman autsajder, Ruizova pobjeda nije bila plod slučajnosti. Do prekida, Meksikanac je na pod četiri puta slao Joshuu, da bi ga serijom razornih udaraca još jednom nokautirao u sedmoj rundi i okončao meč.
Ruizu je to bila 33. pobjeda u karijeri u 34 meča, 22. do koje je došao nokautom. Joshua sada ima 22 pobjede i jedan poraz.
Zanimljivo je da Ruiz nije ni trebao boksovati sinoćnji meč već je prije šest sedmica uskočio kao zamjena za Jarrella Millera, koji je suspendovan zbog korištenja nedopuštenih sredstava.
(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen