Samstag, 1. Juni 2019

Taj čudesni svijet – Slike sedmice


Puni mjesec na nebu iznad Kipa slobode u New Yorku, i jedan helikoipter u prolazu.

U sred ruševina, jedna palestinska familija sakupila se kako bi obavili zajednički iftar. Konflikt između Izraela i Palestinaca na području Gaze, eskalirao je početkom maja.

U znak sjećanja na žrtve masakra u školi u Floridi, napravljen je drveni spomenik u Coral Springsu. Ritualno sagorjevanje “Hrama vremena” zamišljeno je kao simboličanna gesa, koji trajanje boli produžuje, za onim što se desilo.

U vrijeme Vesak svečanosti, koja se slavi na dan punog mjeseca u maju, u gradu Biyagama na Sri Kanki, vidjeli su se papirni lampioni. Budisti na taj način obilježavaju dan rođenja Budhe, njegovo prosvjetljenje, i njegovu smrt, na dan punog mjeseca.

Jedan jedini cvijet tratinčice vidi se na svim kapljicama rose, sakupljenim na jednoj travki. Inače je polovinom maja, veći dio Evrope bio zahvaćen kišnim padavinama.

Naravno, to se odrazilo i na boravak u ljetnim baštama, koje su zahvaćene kišom zjapile prazne, a baštenski stolovi i stolice stajale su pod vodom. Proljeće je još svega tri sedmice, barem po kalendaru.

Vrijeme je izbora. Jedna žena upravo je dala svoj glas na izbornom mjestu u Masasa osnovnoj školi u Mzuzu u Malaviju.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen