Dienstag, 4. Juni 2019

Novo u kinima: Aladin sa Will Smithom



Dugo očekivana realna adaptacija Disneyevog animiranog klasika „Aladin“ stigla je ovih dana u kina širom svijeta. Novajlija Mena Messoud kao Aladin, Will Smith kao duh Džini i Naomi Csott kao princeza Jasmin očaravaju publiku u glavnim ulogama. U prilogu nekoliko najljepših prizora iz filma.
Aladin (Mena Massoud) kao džeparoš i prevarant učinio je nesigurnim ulice grada Agrabaha.


Ipak, Aladin ima dobro srce. Jednog dana susreće samopouzdanu princezu Jasmin (Naomi Scott), koja se tajno prerušava u jednostavnu ženu, kako bi se ulicama grada mogla kretati slobodna i neprepoznata.
Jasmin i Aladin se razumijevaju na prvu. I naravno, mali lopov se zaljubljuje do ušiju, ne znajući ni ko je, ni šta je.



Jasmin živi sa svojim ocem, sultanom (Navid Negahban) u prekrasnoj palati, koja je za Jasmin ujedno i zlatni kavez.
Naravno, u čitavoj priči postoji i antagonist: zločesti Jafar (Marwan Kenzari), koji Aladina želi iskoristiti kao sredstvo, kako bi se domogao čarobne lampe.


Aladin nalazi lampu u jednoj dubokoj pećini. Saznaje da lampa nije baš tako bezvrijedna, kako mu je to Jafar ranije tvrdio. Protrlja je, i odjednom se iz lampe pojavljuje duh Džini (Will Smith).
Simpatiči duh iz lampe obećava Aladinu da će mu ispuniti tri želje. I mladić počne da razmišja kako   da iskoristi to obećanje, da bi osvojio srce svoje voljene.
U međuvremenu prekrasna Jasmin misli svojom glavom, i ne trudi se da joj bilo ko propisuje kako i šta da radi, i kako da se osjeća.


Ni ona nije bez saveznika. Dalia (Nasim Pedrad) je njena sluškinja, a istovremeno najbolja prijateljica i osoba od povjerenja.
Režiser filma je za ulogu u filmu namjerno tražio glumce sa orijentalnim korjenima, kako ga ne bi optužili za “White Washing”, “bijelo pranje”. Ovaj zadatak se pokazao težim, nego što se očekivalo, tako da je i početak snimanja kasnio.


Jednako kao i u originalu iz 1992. godine i u remake filmu se mnogo pjeva. Uz to, komponovane su i dvije nove pjesme. Kompozitor Alan Menke, koji je komponovao muziku i u crtanom filmu.
Generalno, remake se relativno jako drži originala, ali stilski ide svojim putem. Između ostalog, film teži ka nelinearnom narativnom stilu, u kome se akcija kreće i naprije i nazad.
Uostalom, ko želi, neka pogleda.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen