Sonntag, 9. Juni 2019

Sa stranice Cidom – Na Mejdanu nekada


2015.

2015.

2019. JPM

U neposrednoj blizini Sinan-pašine (Atik) džamije na Mejdanu (danas Trg 1.maja), još od doba Osmanske vlasti bile su smještena brojna zdanja izuzetno značajna za bogatu povijest Mostara. Među ostalima, bila je tu i prva bolnica u Mostaru, otvorena 1880. g., a u njoj je bila smještana gradska sirotinja. Kasnije se ova zgrada adaptira u Hotel Orient.
Na Mejdanu će se otvoriti i Vojna pošta, 6. avgusta. 1878. g., a još tri godine nakon toga, 1881. g., će započeti izgradnja Časničko-činovničke kasine – oficirskog doma.
Međutim, na južnoj strani Mejdana jedna je od njegovih najstarijih građevina – mala neugledna kućica. Bila je to nekada Mešćema (sudnica). Tu kuću na Mejdanu je podigao mostarski učenjak i muftija Mustafa Ejubović, poznat pod imenom Šejh Jujo (1651. - 1707.). Ali-paša Rizvanbegović je adaptirao tu zgradu koja i danas postoji i na njoj se nalazi ploča s natpisom iz kojeg saznajemo da je tu zgradu podigao Šejh Jujo „za stanovanje sudaca, koji budu služili u Mostaru.“

Fotografije: Mejdan - sudnica Mešćema 2015. i ploča na kojoj piše da je Šejh Jujo podigao kuću za potrebe kadije i 2019. JPM.
(Tibor/cidom)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen