Freitag, 28. Juni 2019

Bjež'te noge!


„Utakmica je samo igra, a u ponedeljak svi moraju na posao”, glasi vrhunsko pravilo u hobi fudbalu. Da se amateri baš i ne drže ovoga pravila, pokazala je utakmica razigravanja za opstanak/upadanje u ligi, između TuS Asterlagen i SV Budericher, u Kreis igi A (okružna, ili 9. liga) u Moersu, u blizini Duisburga, u Njemačkoj.
Jedna žvakaća guma ispljunuta od strane igrača TuS Asterlagena prema protivničkom igraču bila je dovoljna da izazove lančanu reakciju na terenu.
Nakon pljuvanja, slijedio je crveni kartom pljuvaču, igrači su pobjesnili, slijedio je još jedan crveni karton, onda aperkat sudiji u bradu, jedan karate udarac pomoćniku, i konačno divlja tuča na terenu.
Mnogi amateri su ponosni na sport kojim se bave, njegovu društveno značajnu integrativnu moć. Fudbal prenosi vrijednosti, kao što su poštovanje, zajedništvo i fair play. Stoga i sudije izlaze na teren, i po kiši i po snijegu, kako bi 22. igrača bilo omogućeno da odigraju svoju utakmicu.
Utakmice bez sudije nema, ali se mnogi boje da postanu sudije, jer se boje. Zbog toga je sve manje sudija, pa je zbog nedostatka sudija u prethodnoj sezoni otkazano 667 amaterskih utakmica u Njemačkoj, a zabilježeno je 2.866 napada na sudije. od strane igrača, trenera i gledalaca.
Sudije rado žrtvuju svoje vrijeme za suđenje, ali neće da žrtvuju i svoje zdravlje.
I nekoliko detalja o spornoj utakmici sa slike:
Prekršilac (lijevo): Pošto igraču TuS Asterlagena Kerimu Kucuku (28) nije odgovarao crveni karton protiv njegovog tima, udario je sudiju šakom u bradu, a nakon toga ga počeo gonjati preko terena. Sportski savez Moersa mu je odrezao kaznu zabrane igranja u trajanju od 5,5 godina.
Branilac (srednji): Odbrambeni saigrač Bekir Acuner (28) je vjerovatno spriječio najgore, pošto je zaustavio svog saigrača Kucuka. U ovom trenutku bilo je 3:0 za Asterlagen, ali im je za upadanje u viši rang falilo još 5 golova.
Lov na sudiju: Igrao se 80. minut, kada je sudija Alpaydin pokazao crveni karton Kucuku, koji je ušao u igru u 70. minuti Utakmica je prekinuta. Samo u okrugu Moers ovo je bio treći prekid utakmice protekle sezone.
Žrtva (desno): Samet Alpydin ima modricu na bradi od udarca šakom, a njegov pomoćnik oteklinu na butini, od karate udarca nogom, dok je ležao na zemlji.
Tek kad je policija sa sedam patrolnih kola upala u teren, situacija je bila razriješena, a zagrijana atmosfera smirena.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen