Samstag, 8. Juni 2019

Sa stranice Cidom – Kandelaber





Riječ kandelaber potječe od latinske riječi candelabrum, koja označava svjetiljku, odnosno candela, engleski candle, svijeća ili na francuskom candelabre.
Bilježimo da je u Mostaru godine 1893. pored fenjera na petrolej, ili na gaz kako se to u Mostaru kaže, javnu rasvjetu činio i određen broj svjetiljki na acetilen, odnosno kalcijev karbid, tvar neugodna mirisa koji u reakciji s vodom oslobađa acetilen koji gori - svijetli. U Mostaru je kalcijev karbid znan kao garbit, pa su i svjetiljke bile tzv. garbitnjače. U Mostar je električna struja dovedena tek 1912. g., pa su od tada ove svjetiljke na petrolej i garbit prestale biti u funkciji. Svejedno, i za divno čudo, ipak ih je nekoliko takvih kandelabera na gaz preživjelo.
Jedan od najpoznatijih mostarskih kandelabera bio je sve do izvjesnog vremena postavljen na Rondou. No, umjesto prijašnjeg elegantnog stupa postavljeni su stupovi rasvjete u modernom stilu – šiljaste cijevi koje više sliče na nosače zastava nego na kandelaber.
Jedan kandelaber, koji još prkosi vremenu, nalazi se uz samu mostarsku tepu. Više ne služi nikavoj namjeni no i dalje stoji kao spomenik jednom vremenu, čak je prilikom nedavne modernizacije Tepe dodatno obojen i tako zaštićen.
Odmah s lijeve strane početka Liska ulice, na samom Rondou stoji zaboravljen i zahrđao još jedan preostali kandelaber. Vrh mu je ostao čitav, ali je zato lijepo prošireno postolje nekad zamijenjeno, tako da je sada to običan stup i tek kad čovjek digne glavu ugleda mu starinski vrh.

Fotografije: Franje Josipa ulica (Mostarskog bataljona) 1913. s označenim kandelaberom, detalj - izgled vrha kandelabera i Tepa - kandelaber 2015.
(Tibor/cidom)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen