Montag, 10. Juni 2019

Letovi srama




Sve osobe koje se vide na gornjoj slici, lete privatnim avionima. Oni sjedaju u mašine koje koštaju 45 miliona dolara, i pri tome, nakon svakog leta, u atmosferi ostavljaju veoma nepristojan CO2 trag.
Kada bi Greta Thuneberg, hrabra klimatskja aktivistkinja, imala vremena da se pozabavi ovim ljudima, vjerovatno bi na twitteru  napisala #flygskam! To na njemačkom znači Flugsham, na holandskom Vliegschaamte, na engleskom flightshame, a na našim jezicima, let srama!, i sve to povezano jednim # hashtag znakom.
Od Kelna do Barcelone, od Stockholma do Pariza, ili od Amsterdama do Milana, može se putovati i vozom, kako to Thunberg redovno čini, i postavlja selfije sa potpisom: “Next stop London!”, kada ide na skup u Hyde parku.
Pri tome, Thunberg nije jedina iz vrha boraca za klimu, koje putuje vozom. Mnogo aktivniji od nje je njen zemljak Björn Ferry, koji je na Olimpijadi 2010 godine osvojio zlatnu medalju u biatlonu, a sada je komentartor zimskih sportova za Švedsku televiziju. On je odmah na početku ovog posla izjavio: “Ne putujem u mjesta, u koja se ne može stići vozom”. On je izmislio pojam “flygskam”, koji je već obišao svijet.
Željeznica od tada izvještava o povećanoj popularnosti, a noćni vozovi su odlično popunjeni.
Na primjer, u njihovoj zemlji, od Malmöe do Stockholma, sada je duplo više popunjena nego prije.
(stern)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen