Samstag, 22. Juni 2019

Jurnjava u atomski pakao Černobila








Mobitel u jednoj ruci, Geigerov brojač u drugoj. To je jedan najnoviji, ali i najluđi turistički trend: Napraviti jedan zračeći selfi iz Černobila.
Od dana kada je američka telvizijska kuća HBO snimila dramu o eksploziji bloka 4, nuklearmnog reaktora u Černobilu, koja se desila 26. aprila 1986. godine, ovaj grad u Ukrajini doživljava svoj novi procvat?
Ljudi koji u životu traže neki poseban „kick“, udar, makar to u ovom slučaju bio samo klik na Geigarovom brojaču, sada su taj „kick“ našli u nekadašnjem radničkom gradu, a današnjem gradu duhova Pripyatu. Putovanje u taj grad, u stvari, nikad nije bilo zabranjeno, a danas se u njega ide pretežno putem organizovanih turističkih posjeta.
Ovih dana, ta oblast doživljava neviđenu navalu. Turizam u nuklearno zagađeno područje povećao se za trećinu, u odnosu na prošlu godine, barem kako piše švajcarski „Blick“. A tokom ljeta će biti još više turista, kažu u agenciji za organizovanje tura. A što se tiče zračenja, koje se tom prilikom pokupi, prema informacijama otganizatora, nije ni malo veće od onog, koju svako dobije tokom 24 sata provedenih kod kuće.
Sa „Piratima za odmor“ dobija se putovanje do grada, tri noćenja u hotelu, let avionom i dnevni obilazak zabranjenog područja. I sve to za 260 eura.
Na web stranioci organizatora posjeta navodi se: „Posjetite zonu Černobila sa profesionalnim timom, radujte se pedagoškom, nekomplikovanom i zanimljivom iskustvu. Doživite napušteni svijet černobilske zone uz vodiče, entuzijaste, koji vole svoj rad. Otkrijte Pripyat, DUGA i grad Černobil, sve to u jednom danu. Napravite jedinstvene fotografije za uspomenu u ograničenom području“. Pri tome Geigerov brojač ostaje isključen…
Posjetioci otkrivaju nuklerani pakao i šalju slike iz ovog područja. Malo zračenja nije važno, ukoliko mozak nije ranije kontaminiran…
I tako se predstavlja romantična slika napuštenog dječijeg igrališta s ljuljačkom, a jedno zaštitno  odijelo protiv zračenja, ostaje lacivno navučeno samo do gaćica i tetovaža. Zračeći seksi…ali, molimo lijepo, tu je stavljen i znak upozorenja za radioaktivnost.
Nažalost, oni koji su bili, nigdje nisu vidjeli znak opasnosti na glupost.
Područje oko stradalog nukleranog reaktora iz 1986. godine još uvijek je toliko radioaktivno zagađeno, da će proći vijekovi i vijekovi, tokom kojih niko neće moći tamo živjeti.
(bild)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen