Donnerstag, 28. Dezember 2017

Ekstremni sport: Najopasniji maraton na svijetu







Maraton na pijesku u Peruu smatra se jednim od najopasnijih na svijetu. Podloga po kojoj se trči, pustinjska klima i usponi čak do 300 metara, čine ovaj maraton izvodljivim samo za one najspremnije.
Od same ideje u začetku, to je bila avantura koju je bilo nemoguće izvesti bez podrške peruanske vlade.
Sportisti su pozvani da dožive jedno novo iskustvo. Avantura pod nazivom „Marathon des Sables“ održana je u pustinji Ica u srce Južne Amerike, oko 300 kilometara južno od Lime, glavnog grada Perua, u regionu Paracasa. Učesnici su tom prilikom otkrili najljepšu južnoameričku pustinju, ali i jedan od najsušnijih regiona na svijetu, sa ogromnim dinama i pješčanim platoima između Tihog okeana i Anda Cordillera.
Trka je počela 28. novembra, a završila 4. decembra, uz učešće oko 400 takmičara, koji su istrčali 250 kilometara, podjeljenih u šest etapa.
Ovo je bilo prvi put da se jedan ovakav Ultra trail maraton održan na tlu Južne Amerike. Pored ekstremnih uslova u pustinji, učesnici su se suočili i sa visokim temperaturama, što je bio dodatni izazov kod trčanja preko pješčanog terena, sa ruksakom od dvadesetak kilograma na leđima, u kome se nalazila sva trkaća oprema, hrana, pa čak i vreća za spavanje. I pored svega, to je za sve učesnike bio izazov sezone.
I na kraju, istaći samo jednog pobjednika, ili pobjednicu, ne bi imalo smisla.
Pobjednici su bili svi oni koji su zadnjeg dana trke prošli kroz cilj.
(izvor:express)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen