Samstag, 9. Dezember 2017

Kineska čuda: Uskoro prvi voz virtuelnom prugom bez šina






Kina bez šina, naslovi su tekstova kojima se opisuje ovo najnovije čudo, koje, kako smo to u zadnje vrijeme navikli, dolazi iz Kine.
Najnoviji način javnog prevoza je i autobus, i tramvaj, i voz, sve u jednom. Njegov proizvođač, kineska kompanija CRRC naziva ga pametnim autobusom, ali je ovo mnogo više od toga, jer mu se, kao i vozu, mogu dodavati vagoni, a kao autobus, jer se kreće po normalnom putu.
Iznenađenje je da će se ovakvi vozovi kretati po unaprijed postavljenim putanjama i neće mu biti potreban vozač. Voz je opremljen senzorima koji prate bijelo obojene linije na putu. A to je, kao da imate virtuelne šine na putu. Prvi voz dužine 30 metara, ima 3 vagona, a može primiti 300 putnika. Ukoliko bude potrebno, može se postaviti više vagona.
Navodi se da je ovaj pametni autobus, ili Autonomus Rail Rapid Transit (ART) mnogo jeftiniji od metroa, ili tramvajskih sistema, jer ne zahtijeva postavljanje infrastrukture. Smatra se da bi moglo biti idealno rješanje za srednje ili male gradove u Kini, koji ne mogu priuštiti izgradnju takvih linija.
Kako navodi Xinhua, kineski državni medij, kilometar trase za ovakva prevozna sredstva košta oko 2 miliona dolara, umjesto 102 miliona za kilometar podzemne željeznice.
Prvih 6,5 kilometara linije ART biće izgrađeno u kineskom gradu Zhuzhou, a sa radovima će se krenuti u idućoj godini.
(izvor:mashable)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen