Sonntag, 31. Dezember 2017

Godina 2017. prolazi, slike ostaju







Najavljena kao i svaka do sada, uz nadu i želju da će u Novoj godini biti bolje, početak 2017. su najavili brojni vatrometi širom svijeta, ovdje, vatromet iznad Akropolja u Atini.
Tokom januara, oči čitavog svijeta bile su okrenute ka SAD i novom predsjedniku Donaldu Trumpu, a na predsjedničkom balu zaplesao je sa svojom suprugom Melanijom na „A Salute to Our Armed Services Ball“ 20. januara 2017. Godine.
Zima je u pojedinim područjima svoje zube pokazivala tokom januara. Jedan lovac je u njemačkoj pokrajini Baden Wurtemberg pronašao lisicu, koja je upala u Dunav i tako se zaledila.
Izbijanje vulkana Sinabung na indonezijskom ostrvu Sumatra pobrinulo se za spektakularne slike tokom februara. Navikli na vulkan, djeca u školskom dvorištu se igraju pred kulisom vulkana koji bljuje vatru i dim.
Na drugoj strani svijeta, krajem februara je bio vrhunac karnevala u Rio de Janeiru, paradom škola sambe na Sambadromu, 28 februara.
U Mossulu su se u martu vodile žestoke borbe za oslobađanje grada. Ljudi koji su ostali u gradu  bježali su ispred borbi, ne znajući sami ni kud, ni gdje, spašavajući samo goli život i život djece, kao čovjek na slici, sa kćerkom u naramku.
Krajem marta Australiju je zahvatio ciklon „Debbie“ i pričinio ogromna štete. O njegovoj snazi najbolje govori slika ajkule, koju je ciklon izbacio iz mora na obalu.
Sjevernokorejske žene vojnici na paradi povodom 105. godišnjice osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga, 15. aprila paradiraju kroz Pjongjang.
Zima je u pojedinim krajevima uveliko prekoračila njeno kalendarsko trajanje. Jedan francuski vinogradar je 21. Aprila, paljenjem vatre u lonacima, pokušavao otjerati mraz iz vinograda i spasiti rod od leda. U Francuskoj je ove godine zabilježena najlošija berba od 1945. Godine.
U Moskvi je 9. maja proslavljena 72. godišnjica pobjede nad nacističkom Njemaačkom, uz veliku pompu i vojnu paradu.
Francuska je 14. maja dobila svog najmlađeg predsjednika u istoriji, a čitav svijet jednu vodeću figuru. Emmanuel Macron je na isteku tekuće godine pokazao da je učinio sve što je o najavio.
Tokom juna i jula bjesnili su požari širom svijeta. Slike apokalipse sa obala Mediterana, između ostalih, i požara na obalama Jadrana užasnule su svijet. Htjeli to priznati ili ne, požari su bili posljedica klimatskih promjena na planeti. Dok su turisti na plaži u blizini La Croix Valmer uživali u odmoru na Cote d Azur, u pozadini slike vide se požari koji bjesne. Čak 10 hiljada turista morali su biti evakuisani iz blizine St. Tropeza, kako bi izbjegli opasnost od požara.
Požari nisu zaobišli ni Kaliforniju, gdje je u šumskim požarima nastradalo oko 180 kvadratnih kilometara šuma. Kanaderi i vatrogasci su bili stalno angažovani.
U drugoj polovni juna odigrane su utakmice Confed kupa u Rusiji, kao premijera pred Svjetsko prvenstvo, koje će se održati 2018. godine. Pobjednik je bila reprezentacija Njemačke, sa najavom da je ozbiljan kandidat za odbranu titule svjetskog prvaka, osvojene u Brazilu.
Nakon požara širom svijeta, nastupila je sezona uragana, od kojih je čitava serija zahvatila područje Kariba i južnog dijela SAD. Uragan Harvey je opustošio obale Texasa i dijelove Golfskog zaliva. Nakn njega slijedilo je još 6 uragana jačine tri ili još jači.
U drugoj polovini avgusta obavljen je hadž u Meki, a samo jedna slika sa parkinga autobusa kod brijega Arafat pokazuje mega posjetu hodočasnika tokom hadža.
Septembar je u sami vrh svjetske scene izbacio sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una, koji je 16. septembra, iza jednog pisaćeg stola u blizini lansirne rampe pratio lansiranje rakete Hwasong 12.
Svijet ostaje u strepnji od nepredviđenih događanja u bliskoj budućnosti.
Krajem septembra, svijet su zapljusnule vijesti o progonu Rohingya izbjeglica iz Myanmara. Stotine hiljada pripadnika muslimanske manjine su se našle u bijegu od progona njihovih zemljaka. Prva stanica im je bio Bangladesh, kao na slici od 30. septembra.
Prvog dana oktobra u Kataloniji je održan referendum o otcjepljenju ove pokrajine od Španije. Svijet je u neizvjesnosti šta će se dešavati, nakon što je rezultat referenduma suspendovan, a krajem decembra, na novim izborima u Kataloniji, najviše glasova su osvojile stranke koje su podržavale otcjepljenje.
Slike svjetskih gradova obavijenih smogom postale su svakodnevnica. U pakistanskom Lahoreu zaštitnici okoline govore o novembarskom smogu kao o petom godišnjem dobu. Požari nakon žetve i vrućine su se pobrinuli za još više emisije štetnih gasova.
U dijelovima svijeta gdje je situacija još u redu, gledaoci uživaju u vazdušnom show programu Al Fursan u Abu Dhabiju 1. decembra, povodom nacionalnog praznika u Ujedinjenim arapskim emiratima.
Povodom proglašenja pravljenja napolitanske pice za svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu, održana je parada majstora pice, Pizzaioli Acrobats Coldiretti,  koji su razvijali tijesto za picu bacanjem u vazduh.
Kraj decembra obilježavaju demonstracije, kao i protesti širom svijeta povodom odluke Donalda Trumpa da prizna Jurusalem za glavni grad Izraela.
A šta li tek donosi nova, 2018. godina?
(izvor:web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen