Dienstag, 12. Dezember 2017

Arhitektura budućnosti: Stambeni kompleks Interlace u Singapuru







Na Svetskom arhitektonskom festivalu održanom je u Singapuru prije dvije godine, žiri renomiranih arhitekata najzapaženiju nagradu, “Svetska zgrada godine”, dodijelio je za kompleks “The Interlace” u Singapuru, koji je pobijedio u konkurenciji 338 drugih finalista.
Jedinstveni stambeni kompleks „The Interlace“ u Singapuru razvijen je tokom 2013. godine u arhitektonskim biroima OMA u saradnji sa njemačkim dizajnerom Ole Scheeranom. Kompleks je na festivalu dobio nagradu Urban Habitat Award i dvije nagrade Singapura u oblasti „zelene“ arhitekture i univerzalnog dizajna..
Kompleks zauzima 8 hektara i predstavlja 31 modularni blok, od kojih svaki ima dužinu od 70 metara i 6 spratova. Opšta visina kompleksa dostiže 24 sprata. Stambeni blokovi su složeni u asimetričnoj formi, što daje mogućnost stvaranja panoramske slike iz svakog stana. Projekat obezbjeđuje pristup vazduha u svako dvorište i omogućava rast visokog drveća na krovovima zgrada. Prilikom projektovanja sistema života u zgradi, vodilja je bila trajektorija sunca.
Ovim projektom Ole Scheeran je realizovao neku vrstu „društvene utopije“. 31 stambeni blok za osobe sa niskim prihodima projektovan je na periferiji Singapura. Njemački dizajner je stambene blokove složio u monumentalni stambeni kolaž sa zelenim krovnim površinama, međuspratovima i dvorištima. Slaganjem zgrada jedne na drugu, ne samo da je stvoren pristupačan životni prostor u jednom od najskupljih gradova na svijetu, nego su stanarima ponuđene zelene površine i mogućnost rekreacije, mnogo drugačije nego kod konvencionalne gradnje stambenih kompleksa.
(izvor:interlace)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen