Sonntag, 17. Dezember 2017

Negdje daleko: Gankhar Puensum, jedini neosvojeni vrh na Himalajima




Pored okeana, malo je mjesta na kopnu na koje ljudska noga nije kročila i koja nisu istražena. Ovo je priča o jednom takvom mjestu, vrhu Gankhar Puensum na Himalajima, koji se nalazi u državi Butan, koji je do dan danas ostao neosvojen, uprkos brojnim pokušajima.
Kako civilizacija napreduje i kako se tehnologija razvija, tako nam svijet postaje sve manji i manji. Ljudska želja za istraživanjem i osvajanjem je nezaustavljiva, a vrh Gankhar Puensum na Himalajima uspješno odolijeva svemu tome.
Vrh se nalazi na granici Butana sa Kinom, pripada Himalajima i visok je 7.570 metara i zvanično važi za najviši neosvojeni vrh na svijetu. Kada uzmemo u obzir da je 20 najviših vrhova osvojeno još prije 1975. godine, onda je činjenica da Gankhar Puensum odolijeva još fascinantnija.
Ovaj vrh je uvijek bio svojevrsna enigma za sve, počevši od svoje lokacije, pa do visine. Ranije, mape su bile veoma neprecizne, pa je bilo jako teško, ne samo odrediti visinu ovog vrha, nego ga uopšte i locirati. Starije ekspedicije su imale veliki problem da ga uopšte pronađu. Danas se zna da geografski pripada državi Butan, a nalazi se na samoj granici Butana i Kine, gdje Kina polaže pravo samo na granicu koju se usjekla kroz sjeverni dio ove planine.
Otežavajuća okolnost bila jew što je do 1983. godine planinarenje u Butanu bilo zabranjeno, zbog želje za očuvanjem prirode i tradicije naroda ove države, jer su vjerovali da se duhovi i njihove svetinje nalaze i žive u ovim planinama. Kada je Butan konačno otvorio svoja vrata turistima i planinarima, ne čudi da je većina upravo odabarala ovaj vrh za svoju “metu” i predmet osvajanja.
U narednim godinama, 4 ekspedicije su krenule u osvajanje Gankhar Puensuma, ali neuspješno. Neke su odustajale zbog loše opremljenosti, a neke zbog nepristupačnog terena ili zbog nevjerovatnih temperaturnih promjena. Neko bi rekao kao da planina nije željela da bude osvojena.
Vlasti Butana su popustile pod pritiskom stanovništva i 1994. godine zabranile ekspedicije na ovaj vrh. Jedna japanska ekspedicija je pronašla rupu u zakonu i krenula u osvajanje sa kineske strane, i zahvaljujući odličnoj opremljenosti dospjela je do visine od 7.535 metara, ali je Gankhar i dalje ostao neosvojen.
Gankhar Punesum je zaista mjesto za koje se vezuju čuda i mnogobrojne misterije. Jetiji, duhovi, magnetske anomalije i čudni nestanci, sve ovo se vezuje za ovaj vrh i postavlja se pitanje kakve sve još tajne krije. Nažalost, za sada niko nema odgovor na to pitanje, a da li će ostati tako – vidjećemo.
(izvor: balkanspress)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen