Mittwoch, 16. März 2016

"You'll never walk alone" – Pjesma za vječnost




Tokom utakmice proteklog kola Bundeslige između Borusije iz Dortmunda i Mainza, na stadionu u Dortmundu jedan navijač je doživio srčani udar, a nešto kasnije je i preminuo.
Stadion je ostao obavijen tugom. Navijači Borusije nisu slavili golove svoje ekipe, koja je inače završila pobjedom njihove ekipa sa 2:0.
Nakon utakmice igrači su također odali počast preminulom navijaču.
Interesantan momenat desio se nakon drugog gola, koji je za Borusiju postigao Kagawa. Umjesto slavlja, stadionom je zavladao muk, a onda se iz 80 hiljada grla spontano začula pjesma “You’ll never walk alone”.
Na ovom mjestu prisjetićemo se jedne debate o tome, kada je, i ko je, pjesmu “You’ll never walk alone” (prevedeno glasi “Nikad nećeš hodati sam“) etablirao kao navijačku himnu. O tome se već dugo prepiru navijači škotskog Celtic Glasgowa i engleskog FC Liverpoola.
Navodi navijača FC Liverpoola izgledaju malo ubjedljivije: Navijači sa južne tribine njihovog domaćeg stadiona na Anfield Roadu, koji inače nazivaju Kop, prvi put su ovu pjesmu otpjevali 1963. godine, nakon što se razglas na stadionu pokvario.
Pjesma je inače nastala 1945. godine. Komponovao ju je Richards Rodgers a tekst za nju je napisao Oscar Hammerstein. Pjesma je bila sastavni dio mjuzikla pod nazivom “Carousel”. Pjesma je tek kasnije , 1963. godine, ponovo izišla u javnost, nakon što ju je otpjevala i snimila tada popularna grupa “Gerry and the Pacemakers”. Neposredno iza toga prvi su je prihvatili navijači FC Liverpoola, a pjesma je postala zvanična himna ovog kluba.
Navijači mnogih evropskih klubova pjevaju ovu pjesmu i prije i poslije utakmica, a među ostalima pjevaju je i već pomenuti navijači Borusije iz Dortmunda.
U nedelju su je navijači na stadionu u Dortmundu ispjevali tokom utakmice, u znak počasti tragično preminulom navijaču.
Spago Smail
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen